Külföldön valóban lehetetlen lakást vásárolni?
Svájcban baromi drága minden lakás és ház, főleg a frekventáltabb városokban. A helyi "normák" szerint 20% tőkével kell rendelkezned a lakáshitel igényléshez. Egy fél millió frankos lakáshoz vagy vidéki házhoz egy két keresős pár ezt 5-6 év alatt össze tudja spórolni. A hitelezés után viszont előjön egy érdekes helyzet:
Svájcban a lakáshiteledet leírhatod az adódból, így gyakorlatilag nem kell forrásadót fizetned (ha már legalább C tartózkodási engedélyed van, ez olyan, mint az SZJA ) és így már a törlesztés olcsóbbra jön ki, mint a lakásbérlés.
50 ezres iparvárosban a legolcsóbb 2 szobásra hirdetett bérleti díja 280
Venni:
a legolcsóbb 6 kilométerre a várostól 100.000
A városban: 160.000
Megfizethető-e? Attól függ mennyit keresel.
A bérleti díj hideg ( kalt )
rájön a fűtés, víz ... Így vizetek 360+100 at egy 2 szobás lakásért.
Erre még saját számlára villiany, internet, kocsi biztosítás,...
kb. 700 leugrig hó eleján a számlámról.
Aki akar vesz lakást.
Egyszer én is néztem egy 2 szobásat ott a közös költség lett volna 250 euró. ingatlan adóval is megtaláltak volna. Spóroltam volna havi ?? 150-et ?? és rosszabb lakásba költöztem volna, aminek a felújítására költhettem volna.
Igazából nem érdekelt.
+A lakásvásárlásnál rájön kb 10% mindenféle díj ( lehet 15% )
A bérlésnél nekem rájött 2 havi kaució
2,x havi provízió ( az ügynöknek )
7000 volt a berendezés.
Ha a konyha nincs berendezve ehhez hozzátehetsz 3000-et.
Ha nincs pénzed bérelsz bútorozottat vagy szobát.
Keveset kereső embernek mindenhol nehéz a megélhetés
Nemetorszagban sokkal kisebb aranyu a sajat tulajdonban eles, pedig megtehetnek.
Ott az emberek a vagyonukat nem hazban tartják, hanem megtakaritaskent, autokent.
A külföldi lakhatási helyzet csak otthonról horror. Ha elkezdesz számolni a helyi átlaggal mindjárt jobb a helyzet.
Legyen ezres az albérlet, még 300 euró rezsivel. Vegyél két átlagos keresetű embert, akkor már van 4500 euró nettó kereset a háztartásban amiből ha levonod a lakhatást, kaját meg valami bulikázást marad 2700 EUR. Ha csak 2000 tesznek félre havonta az éves szinten 24000 EUR, 2 év alatt megvan egy 300 ezres lakás down-paymentje.
A bérlésnél meg valóban szigor van. Nekem is be kellett mutatnom a munkaszerződésem (feltétel az évi 35000+) és az utolsó 2 havi fizetési kivonatom. Emellé van még az hogy, a közművet a nevedre veszed és fizeted a lakás önkormányzati adóját.
Amúgy a dolog lélektani háttere:
Magyarországon a saját ingatlan szinte nélkülözhetetlen a kiegyensúlyozott élethez. Ha az nincs ki vagy szolgáltatva a főbérlőnek: ki tesz, díjat emel stb. Illetve a fizuból is nehéz albi mellett kijönni.
Ezért az emberek többsége kb. mindent feláldoz azért, hogy összejöjjön a saját ingatlan neki, illetve a gyerekeinek: évtizedekig gyűjt rá, olyan helyre költözik, ami nem is praktikus neki, de olcsó vagy épp olyan lakásba költözik, ami nem is felel meg az igényeinek, de arra futotta.
Nyugaton az, hogy bérlő vagy nem jelent ekkora kiszolgáltatottságot: szabályozva van mikor mondhatják fel a bérleti szerződést, mikor és mennyit emelhetnek stb. Nem jár rád a főbérlő. És aki dolgozik az ki tudja fizetni a bérleti díjat. Ha pedig ideig óráig munka nélkül maradnál, akkor kapsz segélyt amiből ki tudod fizetni.
Így nem létfontosságú a saját ingatlan. A sok évig tartó gyűjtögetés helyett az emberek nyaralnak, szórakoznak stb. Illetve mindig olyan helyre és lakásba költöznek, ami az élethelyzetüknek megfelel: nem nevelnek két gyereket az 50 nm-es panelban és nem bújócskáznak nyugdíjas korukban ketten a 200 nm-en.
Attol fugg hol kulfoldon.
En USAban elek, egyszeru ketkezi munkat vegzek es vettunk iden hazat, nem NYC hanem egy joval kisebb varos. Newyorkban eselytelen hazat venni ha csak nincs nagyon jo diplomad. Vannak itt ismeroseim akik onnan koltoztek ide a kornyekunkre mert Newyorkban nem tudtak volna hazat venni. Itt ugyan azzal a munkaval sikerult hazhoz jutniuk.
Ez ervenyes Londonra is, Dublinra is meg az osszes fovarosra, nagyvarosra. Ha nincs nagyon jo vegzettseged akkor nem keresel annyit hogy vegyel fovarosban hazat. A legtobb kulfoldi munkas, igy magyar munkas is a fovarosokba megy mert ott van a legtobb munka.
USAban hitelt is konyebben kapsz, nem kell annyi onresz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!