Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Elméleti kérdés! Mi történne,...

Elméleti kérdés! Mi történne, ha a leköszönő amerikai elnök hivatal lejárta előtt pár órával meghalna?

Figyelt kérdés

Úgy tudom az van, hogy ha az elnök hivatalban meghal, vagy alkalmatlan lesz feladata ellátására, akkor az alelnök veszi át a helyét a ciklus végéig. Ez normál esetben értelemszerű, de olyankor mi van, ha csupán pár órával mandátuma lejárta előtt, az új elnök beiktatása előtt hal meg vagy válik alkalmatlanná?

Pl. most úgy állunk, hogy Joe Biden 2021. január 20-án déltől hivatalosan az USA elnöke, addig Donald Trump az. Na most mi lenne, ha Trump mondjuk január 20-án reggel 9 órakor meghalna pl. a koronavírusban? Akkor is Mike Pence lenne az elnök arra a 3 órára ami fennmaradt? Vagy tekintve hogy mivel addigra hivatalosan is Biden lesz megválasztva, és aznap déltől már amúgy is ő lenne az elnök, így kvázi előrehozzák a beiktatását azzal a 3órával, és dél helyett 9-től ő az elnök? Hiszen a dátum az már stimmel.

Arra akarok kilyukadni, hogy ennyire rövid időre hivatalosan az alelnök lenne az elnök, és ő lenne a történelemkönyvekben az USA 46. elnöke, vagy pár órára már nem bohóckodnának ezzel, hanem Biden következne mint 46. elnök?

Nyilván semmi rosszat nem kívánok Donald Trumpnak, sem Joe Bidennek, a kérdésem csupán elméleti, a hátterére, jogi részére vagyok kíváncsi, illetve arra hogy ilyenkor ki lenne hivatalosan a 46. elnök?

2020. nov. 8. 23:20
 1/4 anonim ***** válasza:
52%
Akkor az Alkotmány 20. kiegészítése alapján a megválasztott alelnököt iktatják be elnöknek.
2020. nov. 8. 23:26
 2/4 anonim ***** válasza:
100%
Bocsánat, rosszul írtam, nem a megválasztott, hanem a hivatalban lévőt iktatják be. Ez nem bohóckodás, hanem a törvény. Az elnök és alelnök megbízása délben jár le. Az elnöki beiktatás pár perces folyamat, főleg, hogy a beiktatáshoz minden szükséges személy és eszköz ott van.
2020. nov. 8. 23:29
 3/4 anonim ***** válasza:
29%
Nincs ekkora szerencsénk, ne is álmodj! :D
2020. nov. 8. 23:32
 4/4 anonim ***** válasza:
87%
Szerintem Trumpot pár napon belül meg fogja ütni a guta, és Pence két hónapra elnök lesz. De én se kívánok rosszat egyiknek se.
2020. nov. 8. 23:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!