A fősodor felmérései már megint a demokratákat hozták ki győztesnek, minek utána Trump előnye már behozhatatlan. Hogy tévedhetnek ekkorát a kutatók?
Amióta statisztikával foglalkozom azóta tudom, hogy miért mondta Churchill: “Csak abban a statisztikában hiszek, amit én magam hamisítok”
Hogy ezt tényleg mondta vagy csak városi legenda, az teljesen mindegy. Nagyon sok igazság van benne. Pl egy paired T-tesztnél ha a mintavétel szórása (varianciája) meglehetősen nagy, akkor azt mutatok ki amit akarok.
Abban lehet valami, hogy a demokraták cikit csináltak Trumpból és sok a rejtőzködő szavazó...
Visszanyal a fagyi...
Szerintem egy statisztika pontosan azt mutatja ami az eredmény.
Ha azt olvasol belőle ki amit akarsz akkor annak a mérésnek nincs eredménye! (illetve az az eredmény hogy nincs eredmény)
Ha meg van eredmény, de te nem azt olvasod ki belőle ami az eredmény, azaz rosszul értelmezed, akkor az a hamisítás.
Szerintem egy statisztika pontosan azt mutatja ami az eredmény.
Nagy populáció esetén pl egy szisztematikus hiba "felerősödik" és tendenciát mutat.
Azért mert ha a térképet végig kattintgatod, azt látod, hogy ahol még nincs eredmény, ott Trump vezet és ilyenből annyi van, hogy a 270 elector összejön belőle Trumpnak.
(Euronews)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!