December 14én tegnap 16db újabb Airbus helikopter, közepes helikopter beszerzés történt meg! Megbízhatóak az Airbus helikopterrel?
1.H145m és a H225m ,Hforce technológiával lesznek ellátva!(Hforce technológiai mit takar?)
2.miért 16db rendeltek belőle miért nem 20db ha 40db helikopterre van szüksége a honvédségnek?
3.mi-17/8 al ellentétben 28 katonát /vagy civilt képes szállítani?
4.2szer tőbb súlyt képes vinni mint a meglévő magyar mi-17/vagy 8asok?
A könyvében is megjelenik a magyar katonai potenciál lerohasztása a 2000-es években.
Bár civil vagyok, én ezt személyes tragédiaként éltem meg 2006-8 környékén, a tisztikar nagy részéhez hasonlóan. Akkor zajlott a honvédségi nehézerő leépítése, és nagyon sok mindent elkótyavetyéltek. Filléres áron ment el 150 darab Gvozgyika, azaz a teljes önjáró tüzérség, 500 fölötti BMP–1-es páncélozott harcjármű, és úgy 80 T–72-est ingyen adtunk Iraknak. Nem csodálkoznék, ha az utóbbiak azután az Iszlám Államhoz kerültek volna, amikor Moszul elesett.
Ez arányaiban mennyi?
Magyarország gyakorlatilag teljesen leépítette a nehézeszközöket. A tüzérségünk lényegében megszűnt, a harckocsi-állományunknak a harmada ment el ekkor. Ilyet se a románok, se a szlovákok nem csináltak.
Mi volt a szöveg?
A legenda az volt, hogy ezek az eszközök már rossz állapotban vannak, de ez nem volt igaz. A nagy részét jó állapotban adták el Csehországnak, nem egy eszközt nem sokkal korábban újítottak fel. Volt egy naiv hozzáállás a világhoz, hogy eljött a béke, most már úgyis csak békefenntartó műveletekre kell menni például Irakba könnyű eszközökkel. Mondjuk ez az amerikaiaknak sem jött be, amikor páncélozatlan Humveekkal próbálták fenntartani a nemlétező békét, amikben aztán több ezer katonájukat darabokra robbantották.
Hogy áll ma a magyar véderő potenciálja a szomszédos országokéhoz képest?
Románia, Ukrajna, Szerbia, Ausztria és valószínűleg Szlovákia is előttünk van összütőerőben. Vannak területek, ahol nem állunk olyan rosszul: a magyar légierő működőképes, miközben van olyan szomszédos ország, ahol felszállni alig tudnak. Tüzérségben viszont inkább nem mondanám, hogy mennyire lent vagyunk, pedig Kelet-Ukrajnában is bebizonyosodott, hogy az továbbra is rendkívül fontos. 2014 után elindultak jó folyamatok, ezért a magam szintjén én is igyekeztem mindent megtenni. A haderőt komolyan kell venni, részben ezért is írtam meg ezt a könyvet, mert aki elolvassa, nem fogja azt mondani, hogy a haderő luxus.
teljes cikk:
Üzembiztosak.
1) A Hforce azt jelenti, hogy a felfüggesztési pontokra különböző típusú fegyverzet is szerelhető: gépágyú, nehéz géppuska, nem irányított rakéták rakétakonténere, irányított levegő-levegő, levegő-föld rakéták.
2) Gondolom ennyire volt pénz. Meg már ennyi is eléggé bosszantja az USA-t amiatt, hogy nem tőlük vettük.
3) A H225M 2 fős kezelőszemélyzeten kívül max. 28 katonát/személyt tud szállítani, 14-et ha páncélozott ülésekbe ültetjük őket, akkor ha nincs rajt semmi fegyverzet.
4) H225M nehéz harci többfunkciós helikopter 4750 kg hasznos terhet (élőerő, fegyverzet, egyég technika, üzemanyag) tud szállítani. A Mi-8/17 4000-ret, a Mi-24 olyan 2400-at, de utóbbi sokkal komolyabban páncélozott.
20db H145M-et vettünk nyáron. Ezek asszem jövőre jönnek.
16db H225M-et vettünk, ezek 2023-tól jönnek.
6db Mi-24P és 6db Mi-24V helikoptert meg a ruszkik újítanak/újítottak fel.
Ez így 48.
# 4
"Gondolom ennyire volt pénz. Meg már ennyi is eléggé bosszantja az USA-t amiatt, hogy nem tőlük vettük."
Sztem az USA-tól is fogunk venni vmit. A nagykövetük már nagyon izgul miatta és még a CEU-t is benyelte cserébe.
T-72-esek pótlása itt talán szóba jöhet. Oder??
Pont most raktak ki egy cikket a harckocsi vásárlásról: [link]
Leopardokat venni logikusnak tűnik számomra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!