Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » A Tokarev-puskánál volt...

Bubuka508 kérdése:

A Tokarev-puskánál volt valami valós előnye is annak a megoldásnak, hogy a fegyver nemcsak tárból, hanem egyenként, felülről is tölthető volt?

Figyelt kérdés
Szerintem ez csak feleslegesen bonyolította az amúgy is kényes fegyver szerkezetét és kezelését, mert így sosem lehetett egyértelműen tudni sem azt, hány lőszer van a fegyverben, sem azt, hogy éppen csőre van-e töltve. Ugyanis a felülről töltéshez ki kellett nyitni, utána pedig az előremenő zár egy lőszert rögtön automatice csőretolt. Erről elfeledkezni elég kellemetlen volt.
2018. febr. 23. 20:46
1 2
 1/11 anonim válasza:
100%

Minden mai ismétlő fegyverre is igaz ez, és van párezer fajta.... Nincs ezzel a világon semmi gond. Elfeledkezni róla hogy csőre van-e töltve, na az az ami nem oké. Nem fordul elő normális esetben.

Amúgy a kérdés se érthető:

Ha tár nélkül használod, akkor azért tudod hogy épp csőre töltöttél-e vagy üres, nem nagy feladat.

Ha tárral használod, akkor mondjuk kiveszed a tárat, és megnézed mennyi van még benne, mind pld egy szerénytáras maroklőfegyvernél is tennéd.

2018. febr. 23. 21:31
 2/11 A kérdező kommentje:

Tényleg nem értetted a kérdést:

Kivett tárral persze hogy egyértelmű, nincs sok variáció. De ez a lehetőség direkt azért van rajta, hogy ne kelljen kiszedni az amúgy is kiesésre hajlamos tárat. Ha nem veszed igénybe, akkor a lövések alapján le tudod számolni a 10 lőszerből, mennyi maradt még. De ha felülről nyomkodod bele a skulókat, elveszítheted a fonalat. Ne magyarázd azzal, hogy ez nem fordulhat elő, ez nem igaz, éppen úgy, ahogy egy kibiztosított fegyver is a legváratlanabb pillanatban sül mindig el, amelyről BIZTOSAN TUDTUK, hogy nincs megtöltve...

2018. febr. 23. 21:43
 3/11 anonim ***** válasza:
Egyszerű kifogyott a tár jön rád az ellen nem egyszerűbb gyorsan csőretölteni mint leálni kivenni a tárat utána betárazni visszatenni és lőni.
2018. febr. 23. 21:52
 4/11 A kérdező kommentje:
Hát nem: kinyitod, megtartod hátrahúzva a zárat, bedugod az előzetesen feltöltött töltőlécet a lyukba, megtartod benne, amíg a másik kezeddel a lőszert belelököd a puskába, utána kiveszed a töltőlécet, elteszed...ez egyszerűbb, vagy simán tárat cserélni?
2018. febr. 23. 22:23
 5/11 A kérdező kommentje:
Azt már nem is említem, hogy az egyszerű mezei lövészkatonák kezében ez a fegyver többnyire egyszerűen nem is működött, mert számukra túl bonyolult volt a szerkezete, beállítása, karbantartása. Meg kellett neki adni, amit követelt, csak akkor hálálta meg a törődést maradéktalan élvezeteket nyújtva...mint egy igényes szép nő.
2018. febr. 23. 22:27
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

Én rendelkezem SVT-40 essel . A tár pedig nem esik ki, a kapcsot amit ha megnyomsz kiszeded a tárat azt lelehet hajtani hogy véletlenül ne nyomd meg.

A felültöltés pedig azért van mert ha kifogy a zárvárzat hátrahúzva marad (innen tudod hogy nincs benne lőszer). és ha netán nem volt már a katonánál tár a bajtársaitól kérhetett egy sínt (ebbe 5 golyó fér) a zárvárzaton is kivan alakítva egy rés a sínnek amibe pontosan beleilleszkedik. (Sokkal gyorsabban töltöd meg mintha egyenként passzírolnád a golyókat a tárba)

Mellesleg ha netán a katona nem tudná hogy csőre-e van töltve van rajta biztosító a ravasz mögött ami könnyen kezelhető , nem engedi elsütni.

2018. febr. 24. 03:20
 7/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm a 6-osnak, végre konkrét választ kaptam. A fegyverek mint mechanikai szerkezetek érdekelnek, ezért kérdeztem. Az SVT-40 megelőzte korát, úgy tudom, napjainkban újra felkapottak lettek a meglevő példányok, de éppen a kifinomult szerkezete miatt nem volt kimondottan harctéri fegyvernek való. Azt olvastam, a tár kiesése főleg az első prototípusok gyerekbetegsége volt. Kár, hogy a használt lőszer kivitele, túl nagy ereje és az alkatrészek túlzott igénybevétele miatt tovább nem volt fejleszthető ezen a vonalon a fegyver. A Fjodorov-puska is ezért vonult be a történelembe, pedig azért is kár volt, többet ért az M-16-osnál, amit egyesek orrba-szájba istenítenek.
2018. febr. 24. 11:07
 8/11 anonim ***** válasza:

Az enyém 1942 es gyármányú. Az egyetlen háklis pontja a fegyvernek gázvisszevezető része, annak jól bekell hogy legyen állítva. Gondolom a háborúban az összeszerelőüzemekben a szerelőtől függöt, személyes véleményem szerint a meghibásodások jelentős többségéhez ez vezethető vissza.

Amúgy maga a rendszere egyáltalán nem bonyolult. A Csehszlovák VZ.58 as gépkarabély(kívülről AK-47 hez hasonlít de belülről teljesen más) ugyan ezen rendszer szerint működik

2018. febr. 24. 16:48
 9/11 A kérdező kommentje:
Igen, a VZ-58 is ékzáras, csak annak a gázszabályozója nem annyira kacifántos. A Tokarevnél más beállítás kellett akkor is, ha új volt a fegyver, megint más "bejáratás" után, meg a különböző hőmérsékleteken...csoda, ha a szegény félművelt munkás- vagy muzsikgyerekek, akiket Sztalin elvtárs a frontra kényszerített, inkább eldobálták? A mesterlövészeknek volt idejük és alkalmuk babusgatni, meg a partizánoknak is az erdő viszonylag tiszta környezetében, de lövészárokba nem volt való.
2018. febr. 24. 19:34
 10/11 anonim ***** válasza:

# 9

Ezek a felsorolt problémák azok az SVT 38 ra volt jellemző az STV 40re már nem. A fegyver maga nem koszérzékeny (teszteltem ) sőt annyira nem is koszolódik , maga a zárszerkezet nem koszolódik a lőportól, érdekes módon még az ütőszög is alig szokott kormos lenni. 5 éve használom talán ha 4-5 alkalommal ha pucoltam azt a részét.

Az egyetlen dolog amit rendszeresen pucolni kell az a gázdugattyú és a kamra. mert ha használat után pár napig úgyhagyod az hajlamos rozsdásodásra. Viszont ez a napi karbantartással megelőzhető

2018. febr. 24. 21:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!