Cigány (roma ha úgy tetszik) nemzetiségű, származású magas rangú katonatiszt volt a történelemben?
Nekem volt cigány parancsnokom (alezredes volt).
Egyébként a magyar honvédségné, vagy rendőrségnél előfordul magas rangú, cigány származású tiszt.
A jó képességű cigánygyerekeknek a fegyveres erők kitörési lehetőséget biztosítottak. A szocializmusban a borsodi "C" gyerek elkerült az ország másik végébe így a családi kötődés és visszahúzás megszűnt. A zárt szabályzott környezet következtében az a hátrány amit a korábbi szociális környezetéből adódott csökkent. Ha elég okos és szorgalmas volt akkor gyorsan tanult, és néhány év múlva bőszen tagadta a származását.
A 2. vh előtt nem hiszem, hogy volt ilyen (illetve ha volt is azt bőszen tagadta)
1# Ertelemszeruen az osszes roman katonatiszt cigany szarmazasu volt mivel a roman cigany eredetu nep, szoval Vlad mellett cigany volt meg Antonescu marsall, Codreanu, etc.
A romanok vlachok, egy ismeretlen eredetu nep, itt megtekinthetitek a vlachok egyik feltetelezett migracios utvonalat:
3-as nagyon érdekes válasz volt.
Többiek: a románok más tészta, most nem róluk van szó.
Genealógiai kutatásokat nem végeztem, de egy egészen kiemelkedő jelöltem azért van:
Oláh István hadseregtábornok, a Magyar Népköztársaság honvédelmi minisztere (Nádudvar, 1926. december 16. – Budapest, 1985. december 15.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!