Az Alföldön is vannak kiterjedt földalatti bunkerek?
De hol? Mármint milyen városokban.
Nem is okvetlenül óvóhelyekre gondoltam, hanem harcálláspontokra. Olyasmire mint ami a Budai Várhegyben, a Gellért-hegyben van, volt. Pápán is van állitólag ilyesmi, talán Veszprémben is. Beszélnek a Mátra legdélebbi csúcsáról, hogy az olyan mint az ementáli sajt, a Bükkben Lillafürednél van egy hosszú rendszer, azt még a Horthyék kezdték építeni, stb. Szerintem a magas talajvíz nem okoz ezeknek problémát, mert a Rákosi-bunker a pesti oldalon épült, és ott szintén magas a talajvíz állása.
Ha a Csepel Művekben a Stakotra négyes csarnoka melletti óvóhelyre gondolsz, nos az nem bunker. Zenészek használják próbateremnek, másra nem jó.
Azok a föld felszíni óvóhelyek nem sokat érnek egy mai bombatámadás ellen!
Viszont a Csepel művekben van rengeteg föld alatti óvóhely, én személy szerint négyet ismerek.
Azok a műhelycsarnokok alatt vannak, és tőbb mint három méteres födém a tetejük.
Nem.
A hegyvidéki területekre azért esett a választás, mert ott voltak természetes képződmények, amelyek alkalmasak voltak védelmi létesítmény kialakítására.
Az alföld (síkság) homokos, löszös, vagy akármilyen talajához iszonyú mennyiségű beton és merevítés kellett volna. Mellesleg egy támadás esetén sem természetes álca, sem természetes védelem nincs.
Bizonyos helyeken, (pl repülőterek, lőszerraktárak) közelében létesítettek óvóhelyet, vagy fedett védőállást, de nagy vezetési pontokat, vagy harcálláspontot nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!