Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Itt miért ak-63d-t mondanak?

Itt miért ak-63d-t mondanak?

Figyelt kérdés

Van itt egy link. [link]

5. képen, szír kisfiú gépfegyverrel, amire azt írják, hogy ak-47. Nyilván nem az, az odáig oké, de alul a kommentben mindenki ak-63d-t mond. Namármost az ak-63d, az akms-nek a magyar másolata. Merem valószínűsíteni, hogy egy szír kisfiúnál inkább szovjet gyártmányú akms van, nem pedig magyar ak-63d. Vagy van valamilyen külsőleg látható különbség az akms és az ak-63d között? Mert én egyelőre nem találtam, de még kutatok a témában, de egy kis segítség jól jönne.

2016. nov. 17. 15:14
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
46%
Ez most komolyan ennyire fontos? Fegyver-fegyver, oszt csá.
2016. nov. 17. 15:40
 2/13 A kérdező kommentje:
Nem én kezdtem, hanem ott alul a kommentelők, hogy "jaj ez nem is ak47". De ha már felhozták, akkor javítsák is ki, de jól.
2016. nov. 17. 15:45
 3/13 anonim ***** válasza:
100%

A magyarázat valószínűleg ott van, hogy a magyar kommentelők, akik voltak sorkatonák, azok a magyar gyártmányú gépkarabélyokat ismerik, és ha tényleg ugyanúgy néz ki a két puska (én nem vagyok nagy fegyverszakértő, szóval kihagyom azt, hogy megmondjam a frankót), akkor nyilván AK-63-ként fogják azonosítani.

Meg én úgy tudom, hogy bizony rengeteg magyar fegyver került a rendszerváltás után ki a fegyverpiacra, és a régebbi fegyvereket el is adtuk apróért, vagy egyenesen odaadtuk ingyen, csak vigyék el, akár még igaz is lehet, hogy az épp egy magyar gyártmányú fegyver.

2016. nov. 17. 16:03
 4/13 A kérdező kommentje:
#3: hát nem tom, akik írták nem tűnnek olyan korúnak, hogy sorkatonák lettek volna. egy valaki igen, de az meg pont rosszul tudta, ő is azt hitte hogy ak-47-es.
2016. nov. 17. 17:02
 5/13 anonim ***** válasza:

Elképzelhető, hogy egy csúcsprofi fegyverszakértő erről a képről megmondja, hogy melyiket látjuk, de még a fegyvert fogott katonák többsége sem. Mert az AKM és az AK-63 gyakorlatilag tök ugyanaz. Minimális különbségek egyes alkatrészek között abból adódnak, hogy a magyar gyártmánynál a gazdaságos legyártás szempont volt, így egy picit variáltak (vékonyabb lemezből készült, módosítottak a fémötvözet összetételén, stb) de ezek nem szemmel látható változtatások, és a fegyver használatát sem befolyásolják.

Amúgy pedig a Közel-Kelet hemzseg a magyar gyártmányú AK-tól, már az Irak-Iráni háborúban megjelentek, aztán az Öböl-háborúban szintén, és ezek csak a legális csatornák. Az illegális fegyverkereskedelmet, meg a hadi zsákmányként szerzett fegyvereket is beszámítva, simán juthatott Szíriába is.

2016. nov. 17. 17:10
 6/13 A kérdező kommentje:
Hát igen nem a legjobb kép, úgyhogy nem is lehet 100°-ban megmondani, meg arról is tudok hogy sok magyar fegyver van a Közel-Keleten, csak úgy mondják rá hogy ak63d, mintha teljesen biztosak lennének benne. Vagyis tényleg biztosak benne, csak nem biztos hogy igazuk is van. Mondjuk Szíriában szovjet fegyver biztos több van, mint magyar.
2016. nov. 17. 17:19
 7/13 anonim ***** válasza:

A képen látható cucc nem eredeti ak-47. Az alapból fatusás, illetve van néhány külső jegye ami alapján ez más.

Az ak 47 gyártási nehézségei kiküszöbölésére több módosítás született. Alaphangon mind az orosz kppintása volt. A Magyar változatok között szerepelt az AK63 (ez műanyag tussal készült) AK63F (fatusás) és az ak 63D ami behajtható válltámaszos volt. (amilyen képen). Tehát akik ezt AK63D-ként aposztrofálják azok a magyar változat nevét mondják.

Csak hát sok más ország gyártott hasonlót, ugyanílyen külső jegyekkel. PL az oroszok AKMSz néven futtattáka cuccot. A kinaiak meg egy-az egyben koppintották.

2016. nov. 18. 20:08
 8/13 anonim ***** válasza:

Bocsi még annyit:

A magyar AK63 (AK63d) hátsó markolat alsó része egyenes, míg a képen láthatóé ívelt (mint az orosz AKMSz, meg a kínyai másolat) Tehát valójában ez nem magyar termék

2016. nov. 18. 20:11
 9/13 anonim ***** válasza:

Magyar ak63d

[link]

orosz akmsz

[link]

2016. nov. 18. 20:25
 10/13 A kérdező kommentje:

Az eddig is tiszta volt, hogy nem ak-47. Csak az nem, hogy akms v 63d. De végül én is arra jutottam, hogy inkább akms, egyrészt a markolatból, másrészt pedig az ak-63d fa része világosabb, a képen inkább sötét.

A válaszokat köszönöm.

2016. nov. 19. 11:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!