Hogyan néztek ki a német lovagok I. u.990 körül? Pontosabban: azok a lovagok, akik Istvánt jöttek megsegíteni.
Ugyanúgy, mint a kor bármely más európai lovagjának viselete, és mint amit később valamennyire a magyar haderőbe is belecsepegtettek.
Alapvetően sisak, teljes, térd alá lelógó sodronying (inkább sodronyköpeny lenne a rá illő szó), többféle alakban előforduló pajzs, kétélű, "nyugati típusú" kard, döfőlándzsa, és kiegészítésül különböző közelharci fegyverek, buzogány, harci csákány, más hasonlók.
A sisak formája többféle variációjú lehetett, de behatárolt keretek között, félgömb, kúp, kúp orrvédő vassal, lapos, részben arcvédővel kiegészített félzárt, vagy teljesen zárt vödörsisak is.
A sodronying felett egy hosszan lelógó textil felöltőn viselték a nemesi címerüket, vagy a lovagrend címerét, az angol nyelvben a címer most is "coat of arms", azaz fegyverkabát.
Ennél jobban nem találtam, de elég jó képet ad hozzá:
Köszönöm, Pro Patria. Én is hasonlókat találtam.
Az "I. u." ("időszámításunk után") valóban elég furcsán hangzik, viszont nem akarom a "Krisztus utánt" használni. Angolul megoldották: BCE (before the common era) és CE (common era). Így alig változtattak, és mégis kihagyták a képletből a názáretit.
Van valami ötlet erre magyarul?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!