Jericho mivel tud többet a P9RC-nél?
A FÉG P9RC a Browning Hi-Capa majdnem egy az egyben másolata, ami egy 1935-ös fegyver. A Jericho pedig egy ergonómiailag átdolgozott CZ-75-ös, ami 1976-os fegyver.
Attól függ, hogy milyen szempontból nézzük ezt a "többet tud" dolgot. Mindkét fegyver képes 25 méteren egy mellalakot eltalálni? Igen, minden további nélkül. Képes olyan sérülést okozni, ami visszatartja, esetleg megöli a támadót? Hogy a fenébe ne lenne képes.
A dolog inkább a részleteiben keresendő.
A Jehricho kapásból három féle kaliberben, (9X19; .40S&W; .45ACP) három féle méretben (full size, semi compact, compact) és két féle tokszerkezettel (fém, polymer) érhető el. Tehát kijelenthető hogy gyakorlatilag márkán és típuson belül majdhogynem minden célra, szinte minden embernek tud, szinte személyre szabott megoldással szolgálni.
A Jericho kezelőszervei sokkal kifinomultabbak, nagyobbak. Ugyanakkor le is vannak kerekítve, hogy ne akadjon be a ruházatba.
Az irányzékszerkezete szintén nagyobb és ez is le van kerekítve a fenti okok miatt. Ráadásul többféle méretű és kialakítású irányzékszerkezettel lehet megvásárolni, vagy éppen kicserélni, szintén a felhasználó igényeit figyelembe véve.
Alapjában véve a Jericho könnyebb. Egyedül a legnagyobb (full size) fém kivitele van nagyjából egy súlyban a P9RC-vel, a többi az már mind alatta van.
Sokkal jobb elsütőszerkezete. Alapjában véve SA elsütésnél is jobban lehet érezni a különbséget. De DA elsütésnél milliószor jobban kijön a kettő közti különbség.
Tartósság tekintetében nem tudok biztos állást foglalni. A P9RC-ket értelemszerűen spórolási okokból nem is nagyon szokták nyúzni, de ha tippelnem kellene, akkor talán 20.000-30.000 lövést bírnak ki. A Jerichonál sem találtam erre vonatkozó adatokat, de mivel a csöve poligonális huzagolást kapott, így a csöve fix. hogy kibír 50.000-60.000 lövést.
A Jerichonak ami nagy baja, az a lőszerérzékenysége. (igen, ilyen is van) Gyakorlatilag csak izraeli lőszerrel hajlandó megbízhatóan, akadás nélkül működni. Itt most nem arról van szó, mint a gázpisztolyoknál, hogy 10-ből 5 lövés akadással végződik, hanem 100-ből egy vagy kettő. De egy ilyen fegyvernél már ennyi is igen soknak számít.
Igazából ezek olyan különbségek, amik csak akkor jönnek ki amikor sokat hurcibálja és használja az ember mind a kettőt, esetleg rögtön egymás után két féle fegyverrel lő. Tehát van valami összehasonlítási alap. Amikor lőttem egy P9RC-vel, akkor én is megjegyeztem magammal hogy "hmmm... ez egy egész jó fegyver". Rögtön utána egy Glock 17-el lőttem. A következő gondolatom hogy: "jaaa, hogy ennyivel jobb egy modernebb fegyver?"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!