Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Honvédség kötelékében dolgozók...

Honvédség kötelékében dolgozóktól kérdeznék? Elméleti kérdés.

Figyelt kérdés

Jó tíz éve tolmácsoltam a katonaságnak egy rendezvényen és hazafelé a buszon sokat beszélgettem egy ezredessel (asszem, rangokból gyenge vagyok). Sok mindent mesélt a hadászati protokollokról. Sajnos idővel elkopott a memóriám, pedig most egy baráti beszélgetésnél felmerült ilyen jellegű kérdés, engem pedig idegesít, hogy nem emlékszem rá.

Ha Magyarországon hivatalosan háború törne ki, mert akárki megtámadná az országot, akkor ilyenkor kit hívnak be szolgálatra? Ki az, aki kiesik ebből a körből?

Nők és gyerekek oké... De férfiaknál? Milyen korhatár, vagy milyen fizikai állapot a feltétele annak, hogy behívjanak valakit?

Ha valaki a behívó ellenére sem jelenik meg (bújkál, külföldre megy), akkor mi történik vele?

Természetesen a jelenleg hatályos szabályozás érdekelne. Köszönöm, ha valaki tud válaszolni a kérdésekre.

Még egyszer:a kérdés elméleti, tudom, hogy elhanyagolható a gyakorlati lehetősége egy háborúnak itt.

2015. szept. 21. 21:37
 1/1 anonim válasza:
A hadköteleseket hívják be. Neten ki tudod keresni, hogy kik tartoznak bele. Gondolom 18 évtől, a felső korhatárt nem tudom. Az orvosin meg kiderül, hogy ki alkalmas. Ezt a doki mondja meg. Nyilván súlyos betegek kizártak. De nézik azt is, hogy anno kapott-e az illető kiképzést, volt-e sorköteles. Aki bújkál? Nem hiszem, hogy lenne idő hajtóvadászatot indítani utána 😊 és még ott vannak a tartalékosok is, őket is mozgósítják. De polgári szolgálatra, a haza és valamennyünk érdekében, bárki kötelezhető. De a NATO tagságunk miatt nem egyedül a magyar katonákat mozgósítják.
2016. ápr. 26. 13:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!