Közös EU-s hadsereg kellene vagy jobb, ha mindenki marad a saját, "önálló", nemzeti hadseregénél?
Nos, az EU országai nem igazán fognak háborúzni egymással és inkább egymás szövetségesei lennének egy háborúban, amit viszont leegyszerűsít, ha legalább egymással hatékonyan bevethető fegyvereket és hasonló kiképzést biztosít. De pont ezt teszi a NATO, aminek (majdnem) minden EU ország tagja.
Viszont az EU szerintem annyira (még) nem egységes, hogy egy valódi közös hadserege lehessen. Az majd akkor jön el, ha gazdasági szerveződésből szövetségi állammá fejlődik.
"Közös EU-s hadsereg kellene vagy jobb, ha mindenki marad a saját, "önálló", nemzeti hadseregénél?"
A kettő nem zárja ki egymást. A közös európai hadsereget tervező politikusok sem úgy képzelik, hogy akkor megszüntetnék a tagállamok hadseregeit.
Én is támogatnám egy gyorsreagálású EU haderő felállítását mondjuk 10-50 ezer fővel, amit azonnal be lehetne vetni, ha valahol valamilyen konfliktus miatt ez szükséges. Ez brüsszeli parancsnokság alatt működni, de nem venném el a jogot a nemzeti kormányoktól, hogy beleszóljanak ennek felhasználásába. A részvétel önkéntes lenne és a kormányoknak is jóvá kellene hagyni a katonáik bevetését.
Mivel az összes nyugat-európai nagyhatalom NATO tag és az EU 28 tagállamából 22 is a védelmi szövetség tagja, így szerintem értelemszerűen az európai hadsereg a NATO-val is szoros együttműködésben kellene, hogy legyen. Nincs értelme párhuzamos erők, infrastruktúrák kiépítésére. Egyébként a NATO székhelye is Brüsszelben van.
Egy ennél szorosabb szövetség, egy föderáció, az Európai Egyesült Államok létrehozására nincs esély és nem is működne a dolog.
Én az Európai Egyesült Államok mellett vagyok, közös külpolitikával, hadsereggel, de egyébként minél több döntési jog menjen minél alacsonyabb szintre, azaz a településekre, és még véletlenül sem a velejéig korrupt magyar államra.
De erre sok esély nincs. Nem a gazdasági különbségek miatt. Hanem mert az emberek olyan hülyeségeket is minden további nélkül beszopnak, amiket egy 10 másodperces internetes kereséssel cáfolni lehet. Addig pedig a tehetségtelen politikusaink büntetlenül kenik a saját hülyeségüket az EU-ra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!