Milyen volt a sorkatonaság a 2000-es évek elején?
Eléggé esett már szétfele, afféle úttörőtábor volt fiatal felnőtteknek.
Olvastam akkoriban egy sovány fiúról, aki túlsúlyosan (nem izmosan!) érkezett haza a katonaságból.
Kérdezték a szülei, hogy hogyan lett ilyen kövér, mit adtak enni? Azt mondja: Krumpli, knédli, tészta, rizs, kenyér.
#1: Igen, katonaságban rendszeresen elhíztak az emberek a rossz táplálkozás miatt, testmozgás meg alig volt már akkor.
Kérdező: javaslom olvasd el Tomcattől az Army Reportot, megírta a saját sorkatonai szolgálatának a történetét ('90-es évek vége), szét fogod röhögni az agyad.
1999-ben lettünk NATO tagok. Ez által érezhető volt hogy a Honvédség még jobban át fog alakulni, a cél az volt hogy jobb kiképzés legyen. 2000-ben már tudni lehetett mely laktanyák fognak bezárni. 2001-ben be is zárt sok nagyobb laktanya. (Cegléden a tüzérek stb., Mezőfalván végleg felszámolt a magyar légvédelem) sorolhatnám tovább...
A sorkatonaság abban enyhült hogy 2001-ben a 9 hónapról 6 hónapra csökkentette a sorkatonai szolgálatot. A polgári szolgálatot 13 hónapról 9-re csökkentették. Sokan kibúvót kerestek akkor is hogy ne legyenek sorkatonák (most ezek az emberek sírják vissza milyen jó lenne a mai fiatalság számára a sorkatonaság). Szóval én mint aki megéltem közelről ezeket, azt mondom hogy aki benne volt az tudta hogy már ez nem fog sokáig menni. A pénzt mindig megvonták minden miatt a Parlamentben (de árvíznél egyből a Honvédség kellett.) 2004-ben le is szerelt az utolsó sorkatona. Szép volt jó volt, most már csak nosztalgiázni lehet, meg az üres omladozó laktanyákat nézni amit nem használtak ki...
Köszi a válaszokat,várom a további véleményeket,tapasztalatokat :)
Apám még olyan 90 körül volt katona és állítása szerint akkor még elég kemény volt. De a későbbiekben fokozatosan esett szét.
Akkor gondolom,hogy akik az utolsó pár évben voltak sorkatonák azok fegyvert már nem igazán láttak. Kiképzés milyen volt ? Szerintem akkor nem lehetett túl kemény,ha többen elhíztak mint azt itt ketten is említettétek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!