Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Egy modern tank (mint pl. az...

Egy modern tank (mint pl. az M1A2 'Abrams' v. Challenger 2) hány liter üzemanyagot fogyaszt 100 km-en, terepen, ill. országúton?

Figyelt kérdés

2015. ápr. 12. 19:40
1 2
 11/12 A kérdező kommentje:

Előröl elolvastam ezt a topikot és eszembe jutott egy mondás:

"A háborúhoz 3 dolog kell: pénz, pénz és pénz..."

A tankok üzemanyagának újratöltéséhez tényleg pénz kell, hiszen nagyon sokat fogyasztanak a régi, és az új tankok is.

2015. ápr. 26. 00:21
 12/12 A kérdező kommentje:

Prezentációkészítéseim során most fejeztem be abszolút a modern tankokat is.

Igen, valószínűleg a T-14 Armata (vagy másnéven Objekt 148) a legjobb tank jelenleg (bár még nem állították szolgálatba, 2016-ra tervezik), de mindenképp a legjobbak között van a K2 Black Panther, Altay MBT, a jó öreg Challenger 2 és az M1 sorozat legújabb, korszerűsített változata, az M1A2 SEP.

Írtad, hogy 1500 LE fog tombolni az Armatában. Nos, egyáltalán nem ritka még az 1800 LE-s tank sem. Ennek oka, hogy a mai modern tankok szinte kivétel nélkül képesek 60-70 km/h-s sebességgel haladni, de nagyrészük 50 t feletti tömegű. Ha nem lenne 1500-1800 LE-s teljesítményű meghajtásuk, akkor nem lennének képesek ilyen sebességgel haladni.

Érdekességképpen, szerintem minden idők legsikeresebb tankváltozata az alap T-72 Ural volt. Rengeteg ország állította hadrendjébe (köztük Magyarország is, és hozzá kell tenni, hogy mi még mindig ezeket használjuk, ezáltal kb. 43 évvel vagyunk lemaradva technikailag), és szintén rengeteg feljavítás, típusváltozat készült belőle. Véleményem szerint még a II. vh.-ban sem alkottak meg ilyen hosszú élettertamú harckocsiváltozatot.

2015. jún. 18. 00:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!