Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Milyen rang az az ellentengern...

Milyen rang az az ellentengernagy?

Figyelt kérdés
2010. jan. 31. 19:46
 1/6 A kérdező kommentje:
mármint hogy van sima tengernagy is, meg ellentengernagy is... legalábbis én már mindkettőről hallotam
2010. jan. 31. 19:54
 2/6 anonim ***** válasza:
77%

Az ellentengernagy a tengerészet egyik rangfokozata, a szárazföldi haderő vezérőrnagyi rendfokozatának felel meg. Rangjelzése a karpaszományon egy széles aranysáv, felette egy keskeny hurkos aranysáv, vagy egy sáv és felette egy arany ötágú csillag.

A vitorlás flották korában jelent meg, ahol az ellentengernagy az utóvédet vezette. A tengernagy által irányított sok hajóból álló flotta hátsó részére is kellett valakinek figyelnie. Ez volt a feladata az ellentengernagynak (angolul rear admiral; rear=hátsó). Mivel ez a feladat kevésbé volt kockázatos, így ezt fiatalabb tengernagyra bízták.

Közkeletű tévedés, hogy a hajóraj irányának változása esetén (például visszavonulás) átveszi a parancsnoklást – mondván ő került a hajóraj élére. A valóságban a vezénylési lánc élére csak akkor kerülhetett, ha a flotta irányításával megbízott tisztek ezt a feladatukat nem tudják ellátni (megsérültek vagy meghaltak).

Mind a mai napig használatos rendfokozat a tengerészetnél és a partiőrségeknél.

2010. jan. 31. 20:00
 3/6 anonim ***** válasza:
67%
Ezt mind a wikiből... :D
2010. jan. 31. 21:23
 4/6 anonim ***** válasza:
61%
Jó a válasz? Jó. Akkor? Mi a probléma??? Hogy gyorsabb voltam? Hát sorry...
2010. febr. 1. 19:37
 5/6 anonim ***** válasza:

Nem neked írtam, de ne zavarjon.

Másrészt normálisabb helyeken oda szokták írni a forrást is...

2010. febr. 1. 19:50
 6/6 anonim válasza:

az ellentengernagy Mondjuk ugy a tábornoki kar legalacsonyabb fokozata.

feladata az utóvéd, felderitők és a kísérőhajók parancsnoklása.

vagyis a flotta legfontosabb hajóit Repülőgéphordozók,csatahajók,cirkálók parancsnoka a tengernagy, míg a kísérő cirkálók,rombolók, naszádok és tengeralattjárók a ellentengernagy alá tartoznak.

2010. febr. 7. 21:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!