Hogyan torlaszoljunk hágót?
Gyakran olvastam történelmi tanulmányaim során, hogy nagy királyaink külső katonai veszély esetén eltorlaszoltatták a hágókat. (Lásd Tatárjárás).
Néztem képeket a Vereckei-hágóról, de sehogy nem tudom elképzelni, hogyan történhetett ez.
Valaki tud ebben segíteni?
egy hágó eltorlaszolását nem szószerint kell érteni hogy benyomnak a hágóba 1 sziklát..........
Mivel nem voltam ott 800 évvel ezelőtt nem tudom Béla atyánk hogy torlaszolta el, de szerintem egy várnak nem igazán nevezhető erőd féleség volt (kővárak csak 1242 után épültek, addig csak néhány volt belőlük) ott amit egy kisebb sereg védett. Valószinüleg az eltorlaszolás ezt jelentette. Ott egy erőd katonákkal akik a közelben elhaladókat tudják támadni valamilyen szinten, valamint az útjában áll egy nagyobb sereg vonulásának tehát nem lehetséges elkerülni nagy mértékben. De ez csak spekuláció.
Rákerestem a "Vereckei-hágóra" és csak ilyen és ehhez hasonló találatok voltak.
Ha valaki tudna linkelni róla egy "szorost" megköszönném.
Ez itt a kárpátalja. A sötét zölden (gondolom magad is rájöttél) a környező hegyeket láthatod. Ezek a részek átjárhatatlanok. a maradék pár hágó valószinüleg 800 éve nem volt jelen. Illetve nem úgy mint ahogy most látod csupaszon. Tele lehetett a terület fával ami járhatatlan egy akkora seregnek mint a 60.000 fős tatár. 1-2 hágó volt ami járható volt számukra és mint láthatod az az 1-2 hágó is kegyetlenül szűk egy seregnek.
Azért volt némi sütnivalójuk az ősöknek hogy ide tolták a népet.. Mindenfelől hegyek védenek... Ha nem lett volna annyi trónharc amennyi volt, és a bárók sem csak magukkal foglalkoztak volna hanem az országgal is akkor le merném fogadni hogy meg tudtuk volna védeni többé kevésbé magunkat a tatároktól, a törököktől úgyszintén. Dehát sajnos ahogy most is csak saját magával törődik az összes fejes ebben az országban úgy volt ez 900-800 és 600 éve is...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!