Aki volt sorkatona, elmondaná hogy miből ált a "kiképzés"?
Reggeli délutáni és esti programra volnék kíváncs,hogy miből ált egy átlag nap,évszaktól függetlenül mindig azokat a "gyakorlatokat"csináltátok?
Gondolom nem a torna teremben gyürüztetek :D (elnézést a regeződésért)
Mi ezt soratonaként szopatásnak neveztük.
Az az igazság, hogy olyan mint kiképzés nem is létezett.
A dolog arról szólt, hogy megpróbálod túlélni azt az időszakot, amire téged oda - egészen idióta emberek közé - bezártak.
Én pl ha tehettem, köptem egyet a tisztek után, mikor nem látták. Hát ennyi.Meg káromkodtam magamban.
kelés 5kor indulás baktatni jó messzire
árok ásás, betemetés, takarítás
90es évektől már nem is láttak lőszer csak őrizték keményen a nagy semmit
A kiképzés alatt az alapkiképzésre gondolsz vagy a csapatkiképzésre?
Reggel ébresztő, reggeli torna, tisztálkodás ( persze ohne zuhany...nehogy már egy kis futás meg pár fekvő után lezuhanyozz... áh minek), reggeli, körlettakarítás, szemle. Ezután parancskihirdetés és tényleges és kezdődött a tényleges képzés. Ahogy írták, volt árokásás, lövészteknő ásás, fegyverismeret, térképészet, sok sok alaki foglalkozás, vaklőszerrel puffogtatás és gyakorlógránát dobálás, némi közelharc oktatás..
Talán ez az a része a katonásdinak, amit át lehetne adni az utókor számára. Persze megfelelő színvonalon. Viszont ez csak annyira elég, hogy menjen a jobbra át, balra át és kb tudd kezelni a gépkarabélyt és a pisztolyt. És az, hogy tudod kezelni ( tudod mi hogy működik,szétszedés, összerakás, tisztítás ) még nem azt jelenti, hogy kapáslövésből sztreszhelyzetben ledurrantod a 300 méterre lévő célalakot a lőtéren. Mert amíg nálunk egy év alatt jutott jobb esetben 6-8 tár éles lőszer egy év alatt, addig ez egy professzionális haderő kiképzésénél 2 napos tétel.
Itt van eltévedve a sok fotelszoldzsör, aki volt valamikor 87-ben sorkatona... Bármelyik ilyen " legyen újra sorkatonaság "-ot harsogó idióta kezébe nyomnál egy AK-t a lőtéren, a 200 méteres fekvő géppuskás célalakot max körbelőné, de el nem találná. Akkor meg minek? :D
A csapatkiképzés az már inkább egyfajta szakirányú képzés volt valamikor - amikor még 2 évig voltak sorkatonák és 450 000-res hadseregünk volt.
Fókázás, ideológiai oktatás, kora reggeli ébredés, szar kaja, dög unalom, hülyeség a köbön.
Nekem az atom villanás balról , jobbról tetszett a legjobban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!