Régen amikor volt kötelező sorkatonaság mi alapján kellett vagy nem kellett bevonulni?
Sziasztok!
RÉGEN (mondjuk az 1990-es években) mi alapján hívták vagy nem hívták be a fiatalságot a kötelező sorkatonaságra? ezalatt azt értem, hogy mi volt például az ami mentességet adott. Például ha valaki tovább tanult? De hol? Középiskola, főiskola vagy valamilyen szakképzés? Vagy ez nem jelentett felmentést? Csak több infóra lenne szükségem a téma kapcsán.
Válaszotokat előre is köszönöm! :)
Bármilyen nappali suli. Mivel akkor még ez a modern okjs tanfolyamozasdi nem volt, csak szakmunkaskepzo vagy szakkozep, ezert az is.
Aztan meg egeszsegugyi okbol is felmentettek, illetve akar sajat meggyozodesbol is polgari szolgalatot lehetett valasztani.
Még érdekességképp annyit tegyek hozzá: elvileg minden személyi adatodban történt változást be kellet jelenteni (Nem lennék meglepve, ha ez még ma is élne), a had.kieg. felé, ha jogsit szereztél, iskolai végzettséget szereztél, költöztél, nősültél, elváltál, mindent.
Sokakat behívtak sok évvel a sorkatonai szolgálatuk után gyakorlatozni, a '80 - as években a faterom egyik beosztottját. Értsük, egy meglett családos embert, békeidőben kivettek a munkájából, s elvitték bokrot ugrani Piripócsra három napra, ahol sudribunkó suhanc ugráltatta, minden térítés nélkül
Más: és lehet, hogy ez is van még ma is, '95 - ben jött egy papír, fateromnak vállalkozása volt, több kocsi, akkor még ment a szekér, írjuk össze, gyártási év, alvázszám, stb. a gépjárműveinket, mert a Honvédségnek azt tudni kell, ha vészhelyzet esetén rekvirálni kell.
Ezt is konvertáljuk hazai viszonyokra: majd jön egy hadgyakorlat, jön egy katona, s viszi a hiteles kocsid, mer" hogy ők azzal most elmennek.
valaki irta hogy nem piszkálták középiskolában....hát engem igen.
1986 októberi születésű vagyok...2004 év elején (amikor a híradásokból tudni lehetett hogy az utolsó turnus bevonult,és éppen szolgál de több ilyen évfolyam már nem lesz)kaptam egy levelet hogy ebben a naptári évben fogom betölteni a 18 at szóval végeztessem el az orvosi vizsgálatot hogy alkalmas vagyok e és küldjem el adott helyre az eredményt.a levél legelső sorai közt már feltüntették melyik paragrafus szerint fognak megszorongatni ha nem működök együtt.Hangsúlyozom:2004 elején én még nem sokkal múltam 17 és éppen 11edikes gimnazista voltam-emellett ugye köztudott volt hogy nem fognak végül minket már behívni de azért csak ugráltattak ettől függetlenül mert az állami gépezet zéró gondolkodás és naprakészség hiányában, begyepesedett gyakorlattal még rezzegette a népet megszokásból.
"Értsük, egy meglett családos embert, békeidőben kivettek a munkájából, s elvitték bokrot ugrani Piripócsra három napra, ahol sudribunkó suhanc ugráltatta, minden térítés nélkül.."
Lehet, hogy máshol így volt, nálunk a 3 napos gyakorlaton maximum "megfigyelőként" vettek részt, ráadásul a "sudribunkó suhancnál" jóval magasabb rangban (tartalékos őrmester, törzsőrmester, stb.) Maximum egyik-másik nyavajgott, hogy lenne otthon is dolga. A többség elvolt, mint a befőtt...
Az előfelvételisek 1 évre vonultak be, a többiek 2-3.
A többi mentességet leírták előttem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!