Melyik volt az az ország akinek az USA után lett leghamarabb atombombája?
Kik szerezték meg az atombomba készítésének a titkát?
Hogyan csinálták? Ők megoldották a kérdést hogy hogyan kell atombombát csinálni vagy valami kémet által ellopták az USA-tól az ötletet?
Ez azért nem egy 10 millió Forintos kérdés. :)
Az USA után természetesen a Szovjetunió hajtott végre elsőként sikeres nukleáris robbantást. Egész pontosan 1949-ben. Nagyrészt saját "kútfőből" oldották meg a kérdést, de amennyire én tudom az amerikai Manhattan projekt bizonyos részeihez is hozzájutottak hírszerzésük révén.
Szeretném szerényen megjegyezni, hogy a maghasadást egy német vegyész, bizonyos Otto Hahn fedezte fel 1938. december 17-én.
A láncreakciót nem Teller, hanem Sziárd Leó találta "ki". Ő ugyanis, néhány évvel a maghasadás felfedezése előtt még nem tudhatta, hogy melyik elem melyik reakciója az, amelyik erre képes, ha van ilyen egyáltalán.
Ez első kísérleti atombombát pedig az USA robbantotta fel 1945 július 16-án valahol Új-Mexikóban. ez természetesen fissziós bomba volt. Az első szovjet bomba viszont csak 1949. augusztus 29-én robbant. (Ennyit a 30-as évekbeli robbantásokról)
A hidrogénbomba (fúzió) atyja viszont valóban Teller Ede. Az első kísérleti példányt 1952 november 1-én robbantották fel.
Egyébként itt szépen le van írva az egész sztori:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!