Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Mi a véleményetek a NKE...

Mi a véleményetek a NKE tisztképzéséről? Ha egy honvédtiszt leszerel, akkor el tud még helyezkedni valahol?

Figyelt kérdés
Kalandorok kíméljenek :)
2013. máj. 23. 18:41
 1/7 anonim ***** válasza:

Ha odamész, akkor ne gondolkozz azon, mit dolgozol utána, mert teljességgel fölösleges, szóval a második kérdésedet figyelmen kívül hagyom. De annyit talán ég hozzáfűzök, hogy aki beszél néhány nyelvet, az azért el tud helyezkedni, főleg külföldön. Ismerek olyat aki angolul-franciául beszél, Németországba ment, egy csomagküldő szolgálatnál, az amazonnál dolgozott, jobban keresett mint itthon. Az első kérdéshez meg annyit, hogy oda akarok menni, szóval tőlem csak azt hallod hogy nagyon jó véleménnyel vagyok róla (ha nem elennék jó véleménnyel, nem akarnék oda menni), de abban biztos vagyok hogy sokkal keményebb mint más egyetemek. Gondolok itt arra, hogy elszakít otthonról, hirtelen csöppenti bele az embert egy másik életformába, ami egyrészről az ember hasznára válik erkölcsileg és fizikailag is, ráadásul izgalmas, hagyományőrző, stb., de másrészről nehézségekkel teli. Olyasvalakinek érdemes odajárni, aki kellően felkészült (fizikailag is) szellemileg az egészre, és nem fog félévkor rájönni, hogy jobb lett volna a bölcsészet vagy a jog. Egyszer azt olvastam egy csajtól aki oda jár, hogy ott mindenki fanatikussá lesz, jó értelemben, ugyanakkor egy diagram mutatta hogy az odajárók hány százaléka bánta meg, és hány menne újra oda ha előről kezdené, és csalódtam az adatokban. :( Mondjuk ahhoz a diagramhoz az is volt írva, hogy egy csávesz azt mondta azért nem tetszik neki a katonaélet, mert hogy nem demokratikus. Ez furcsa, mire számított, hogy majd ott elsöprő demokrácia lesz, meg sztrájkolhat, vagy mi? Nem is tudok hierarchikusabb rendszert mint a katonáké, nehogy már erről nem hallott volna!? Na mindegy, csak furcsa.

Ha alkalmasnak érzed magad, és sokáig emészted magadban a témát, kiboncolgatod, tényleg úgy érzed beillesz majd a sorba, akkor szerintem remek terved van a jövőre. Én speciel már más tervet el sem tudnék képzelni, azazhogy eltudnék, van B meg C tervem, de azt nem bírom elképzelni hogy ezek válnának majd valóságossá. :P

2013. máj. 23. 23:46
 2/7 A kérdező kommentje:

Miért lenne felesleges a második kérdés? Van élet a sereg után, nem?

Egyébként nagyon köszönöm a válaszod :)

Hétvégénként van eltáv azoknak, akik haza tudnak menni? (budapestiek...)

2013. máj. 24. 08:23
 3/7 anonim ***** válasza:

Eltáv az egyetem alatt nem igazán van, csak ünnepekkor, ilyesmi. Nem lehet hétvégén hazamenni. Nekem pl. anyukám problémázott ezen, de az unokanővérem megmondta neki: az egyetem 4 év az életből, és az tök mindegy hogy elszakít-e a családtól vagy nem, hiszen az számít hogy ha vége lesz, mit dolgozik az ember egy életen keresztül.

Igaza van. :) Ja, és azért mondtam hogy fölösleges, mert ugyebár te most nem szerződéses, hanem hivatásos katonának készülsz, ennélfogva ezt választod hivatásoddá, azaz elvileg itt készülsz nyugdíjig dolgozni. Nem muszáj persze, ma már leszerelhet az ember ha akar, és igen, van élet a sereg után, de szerintem nem lesz szükséged rá hogy más pályát, hivatást keress.

2013. máj. 25. 00:53
 4/7 A kérdező kommentje:

Arra gondoltam, hogy pl. egy katonai vezető szak ad annyi pluszt, amivel akkor sem hal éhen az ember, ha valami miatt ott kell hagynia a honvédséget. És úgy nem hal éhen, hogy nem szenet lapátok vagy ilyesmi :D

Amúgy ez a bezártság kicsit meredeken hangzik, tényleg kell az elhivatottság. Mostanáig úgy képzeltem, hogy hétvégén mindenki hazamehet a mamához...

Szünetek mikor vannak? Annyira kevés infó van fenn a neten erről az egész dologról :S

Nagyjából az ismeretlenbe vág bele, aki belevág.

2013. máj. 25. 14:07
 5/7 anonim ***** válasza:
Igen, először én is meglepődtem, de azt hallottam, az ember nem éli meg bezártságnak, mert sokat járkálnak az ország több pontjába is utazgatnak, meg, hát sok program van terepen, van szabadidő is. Az ember összeszokik az ottaniakkal, meg el van foglalva a teendőivel. Honvágy, az van sztem mindenkinek, de az más mint a bezártság érzés. :) Amúgy abban igazad van, bármennyit is olvas utána az ember mi van ott, nem lehet megúszni hogy meglepetések érjenek, dolgok amikre nem számít az ember. Jók és rosszak egyaránt. XD
2013. máj. 26. 00:43
 6/7 A kérdező kommentje:

[link]

(13. oldal lap alja)

[link]

Ezeken a linkeken szó van kimaradásról/eltávozásról. Jó lenne megszerezni valahonnan a "ZMNE Hallgatói Tagozat, Ludovika Hallgatói Zászlóalj Működési Rendje" c. dokumentumot (bár azóta biztos megváltozott a neve), mert az interneten nem találom. És nem titkos szerintem...

Ezen tényleg kell gondolkozni. Lehet, hogy megéri.

Ráadásul annyira nem fizetnek rosszul.

2013. máj. 26. 12:34
 7/7 anonim ***** válasza:

Ez érdekes, azt írja: kilépőre, kimaradásra, eltávozásra, illetve szabadságra távozhatnak

A szabadság az gondolom a szünet, év végén, stb.

Eltávozás, az amit csak úgy szoktak emlegetni, eltáv, vagyis az a kéthavi egy hétvége. Hazalátogatásra jó.

A kilépő az biztos csak nagyon rövid idejű, mondjuk ha nincs semmi délután, akkor egy-két óra szabadság, gondolom.

A kimaradás, az meg nem lehet más, csak ha elvileg dolga lenne az embernek, és kimarad alóla, mert pl. temetésre kell mennie, az egyik rokona elhalálozott.

Na, de hát szóval igen, ebből is az jön le, hogy azért ez nem egy börtön, csak vannak rendszabályok, és ez így jó, ha pl. nem lenne szigorú, vagy pedig ennél is szigorúbb lenne, akkor speciel nekem kevésbé tetszene. :)

2013. máj. 27. 00:51

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!