A holodomor mekkora mértékben okozta Hitler vesztét?
A szovjetek nem bírták volna megállítani a németet, ha nem jön a tél.
Mert mi történt?
1941 június: a németek visszaszorítják a szovjeteket 400 km-re, jön a tél a szovjetek visszaszorítják őket.
1942 június: a németek visszaszorítják a szovjeteket, elfoglalják Sztálingrádot, jön a tél a szovjetek visszafoglalják Sztálingrádot.
oké de ezek az eszközeik nélkül se?
csak ott volt a minden tigrisre jutó 4 db T34-es 1944-től.
csak ott volt a minden második oroszra jutó 1 puska Sztálingrádnál.
És az a rengeteg lövedék amit nők gyártottak éjjel nappal a hátországban sokuk közülük a munkába és munkahelyi balesetekbe belehalva.
Iszonyatos méretű ipari nyersanyag kellett ezekhez.
Sztálingrádot bezárni is csak tankok tömegével és a légihidat tizedelni is csak az ipar által gyártott repülök tömegével voltak képesek.
A tél csak egy óriási segitség volt de tank repülő és lövedék nélkül önmagában nem lett volna elég.
Ha olyan felkészületlenek amilyennek Hitler hitte őket - aki nem tudta hogy egy egész néptől elvett élelelmből vett sztálin nyersanyagot -aligha lett volna elég pusztán a tél.
Gondolkodj logikusan. Ha csak az Ukrajnában megtermelt élelmiszerek ötödét otthagyják, akkor nem következik be a holodomor. Az egész Szovjetunió termelését mivel befolyásolta volna, ha Ukrajna mezőgazdasági termelésének "csak" a 4/5-ödét veszi el és cseréli le nyersanyagokra? A válasz, egyértelműen semennyire. Meg a Szovjetunió amúgy sem nagyon szorult rá külföldi nyersanyagra, volt neki is bőven.
Az igaz, hogy az amcsiktól is kaptak egy rakás tankot, fegyvert, ez már inkább befolyásolta a háború kimenetelét.
Amiről te beszélsz, az tényleg nem szólt másról, mint az ukránok "megbüntetéséről".
Nem vagyok a téma szakavatott szakértője, de a németek a harcok első felében szinte teljesen felmorzsolták a szovjet páncélos és gyalogos alakulatokat, ezért szinte elölről kellett felépíteni az egészet újra. Sejtésem szerint túl sok minden nem maradhatott abból amit még a háború előtt beszereztek.
Egyébként én kétlem, hogy a Harmadik Birodalomnak reális esélyei lettek volna a háború megnyerésére. A tél csak szomorú betetőzése volt az egésznek. A katonákat téli ruházattal sem tudták ellátni, nemhogy sokáig finanszírozni képesek lettek volna a háborút egy ilyen hatalmas ország ellen.
ennek azt a részét vitatom, hogy a holodomor - szerintem az ipari nyersanyagokat nem a tankokhoz adta hanem a gyárakhoz.
ezeket pedig keletre telepitették az első nagy visszavonuláskor.
valamint ez a nyersanyag nyerés lenduletet adott magának a gyártásnak megteremtve az ipar alapjait majd magát az ipart szakembergárdát nlogisztikát stb.
oké hogy a tankokat ujra kellett gyártani de a holodomorból beszerzett nyersagaokból épitett ipari gépekkel.
illetve az arra a forrásra is épitett iparral.
ez most nem állitás, azt irom le miről szól a kérdés...
de a 4/5-öd meggyőzőtt. ugyanakkor több ipari forrás jött holodomorral mint nélküle max. igy még irtásis volt.
vajon ha tiler ezt tudja s felméri...
illetve egyáltalán emiatt erősebb lett akor oroszország?
én ugy tudom nem összegeket kaptak hanem konkrétan ércet vagonszámra.
ez persze nem változtat a lényegen ha a nyersanyag ennélkül is elegendő ill ez a meglévőnek a töredéke volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!