Milyen fajta katonai sapkák léteznek?
De mire gondolsz? Magyar Honvédség, vagy bármilyen más hadsereg.
MH: - (Tiszteknél) tényérsapka (de már lehet, hogy azt is kivonták a forgalomból.
- Bocskai sapka, az a hosszúkás, kis siltes.
- sivatagi kalap (ún. Boonie hat)
- Újjabban kötött télisapka, (watch-cap)
- maszkok (baklava)
- Barett, elsősorban ejtőernyősök és kommandósok hordják
- Usánka (téli viselet)
US. Army:
- Patrol cap (keress rá neten)
- Baseball sapka
- Sivatagban nyakba+arcra az "arab kendő" (Shemagh)
- Nincs magyar neve, siltes kötött s. (Jeep Cap)
- Nincs magyar neve, "Őrmester kalap" (Drill Sergeant Hat)
Vannak még a különféle sisakok:
- Taktikai sisak (rohamsisak de ez rossz szó rá) [link]
- Pilóta sisak: Külön vadászgép és helikopterpilóta sisak
- Tűzszerész sisak (repeszálló)
Kb. ennyi. Nyomj egy hasznost! Hello
Újra én vagyok. Miután lefeküdtem, eszembe jutott, hogy 1-et kihagytam.
Pilotka
Azt hiszem a Honvédségnél a pilóták használják nyári viseletként (kék színű, aranysassal) és a katonanők/lányok akármilyen más alakulatnál ( [link] )
Rendőrség:
Motorosrendőrökön van ilyen, ha leveszik a bukósisakot, meg rendőrnőkön/lányokon társasági egyenruhához. (a szóvivő nők néha ilyenben nyilatkoznak a híradóban), meg a Készenléti rendőrség munkatársainak ahhoz a kék gyakorló egyenruhához.
Amerikában ugyanezt Side cap/Garrison cap-nek hívják. A filmekben tábornokokon látni ilyet, de mások is viselik azt nem tudom mi a szabálya, mikor, milyen egyenruhához, milyen alkalmakkor stb. [link] :)
A cikkben ez olvaható: "2001-ben a tányérsapkát is eltörölték, mint posztkommunista csökevényt és Bocskai-sapkát vezettek be helyette." Valahol meg azt írták, ez mekkora hülyeség volt, hiszen az amerikaiak is viselnek tányérsapkát és a bocskai sapka nem mindenkinek áll jól. Akinek hosszúkás az arca, azt tovább nyújtja, akinek meg kerek feje van azon meg alapból bután néz ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!