Milyen a Magyar Honvédség díszegyenruhája? És mikor szabad hordani?
Annyi féle egyenruha van, hogy én nem nagyon tudok eligazodni rajta.
Ezen a képen pl a férj ilyen fehér egyenruhában van (ilyen szinte sose láttam még). Mellette jobbra lévő két katona viszont ebben a talpig barna egyenruhában.
Itt ezen a képen meg van ez teljes barna egyenruha és van a fekete nadrágos egyenruha. Melyik milyen változat?
És azt lövészbojtot (vagy tüzérbojt, nem tudom mi a pontos neve, a vállon lévő zsinoros bojt) azt mikor és melyik ruhához lehet/szabad felvenni?
ill
A sima társasági egyenruha és a díszegyenruha között mi a különbség?
A fehér esküvői egyenruhát estélyi öltözetnek hívják. Ez elég ritka, mert főként külszolgálatot teljesítő tisztek (pl. katonai attasék) kapják, ottani estélyi rendezvényekre. Itthon csak néha esküvőkön jelenik meg.
Egyébként a honvédségnél hivatalosan az alábbi öltözettípusok vannak:
hadi- (gyakorló-) öltözet
köznapi öltözet
ünnepi öltözet
társasági öltözet
estélyi öltözet
díszelgő öltözet
Ezeknek több altípusa is van évszaktól, állománykategóriától, haderőnemtől függően.
Ja igen, és "díszegyenruha" nincs. Díszelgő van, de az meg csak a Helyőrségi Dandár díszzászlóaljának van a különböző ceremóniákhoz.
A köznapi, ünnepi, társasági átmenet van, balról jobbra egyre ünnepélyesebb és sorba kicserélik a ruhadarabokat. Az ünnepinél pl. csak a köznapi inget cserélik le fehér ünnepi ingre a köznapi barnáról.
Egyébként minden kérdésedre válaszol a /2005. (III. 30.) HM rendelet
a Magyar Honvédség Öltözködési Szabályzatának kiadásáról
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!