A szovjetek afganisztáni háborújában miért nem kellett részt venniük a Varsói-szerződés országainak?
Én olvastam erről már korábban, katonai tanácsadók voltak (Vietnámban magyar katonatisztek), hogy ez pontosan mit jelentett, azt könnyen el tudom képzelni.
Afganisztánban nem tudom, hogy a szovjet hadseregen kívül kik voltak jelen, de az teljesen más jellegű konfliktus volt, mint Vietnám. A szovjet hadsereg megtámadta és megszállta Afganisztánt, az állam vezetőjét (de még a családját is, azaz a gyermekeket is) meggyilkolták.
A Szovjetunió úgy gondolta, hogy nem tűri az önállóskodást a közvetlen szomszédjában, egy vele határos államban. Az eredmény: 9 év háború, ki tudja hány halott (a wikipedia szerint több mint 15000 szovjet és kb. 100 000 afgán áldozat), kb. négymillió ember elmenekült.
Most látom, hogy nem kevesen támogatták a mudzsahedin mozgalmat, gondolom a szovjetek fitogtatni akarták az erejüket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!