A 2. vh-ban kik használtak cseréptetővel ellátott futó vagy lövész árkokat?
Ha ezt a 2. VH idején építették, arra a célra, amit feltételezel, akkor szerintem ez "helyben talált anyagok felhasználása".
Fedett futóárkok léteztek, a szabályzatokban szépen le is van írva/rajzolva, hogyan kell kiépíteni. Cserépről szó sincs, és szerintem egyik hadsereg sem szállítgatott cserepet a katonái után, hogy legyen mivel szépen lefedniük és otthonossá tenniük az árkokat :) Főleg úgy nem, hogy sokszor a lőszer meg a zaba sem jutott el a bakákhoz.
Úgyhogy szerintem ez egy olyan eset lehetett, hogy:
"- Józsi te! Figyelj má'!
- Mi a'!
- Itt ássuk ezt a ragyaverte árkot a főhadnagy úrnak, be kéne fedni valamivel, esős ez az ősz.
- Igazad van Dénesem! Oszt mi a búbánatos ficefranccal fedjük le? Nincs már ponyvánk, deszka sincs, ez a sár meg csak úgy átfolyna az ágak közt, ha rálapátolnák.
- Nini Józsi! Ott lent az a kidűlt-bedűlt góré. Onnan szerzünk leceket, meg cserepet, oszt rittyentünk ide olyan fedett árkot, hogy még a zászlóaljparancsnok is a csudájára jár!
- Hogy neked mennyi eszed van Dénes! Ezért vagy te karpaszományos tizedes, én meg csak egy sáros talpú őrvezető!"
És így is lett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!