A haditechnikai eszközök top 10-ét miért nem képesek reálisan összeállítani?
Az egyik ismeretterjesztő tv-csatornán láttam régebben a különféle harci egyközök 10 legjobbját kategóriánként. Érdekes volt megnézni, de a végén nem tetszett sem a sorrend, sem az összeállítás.
1. kategória: Vadászgépek
A Messerschmitt Bf 109 még csak említés szintjén sem szerepelt benne! Én nem tudom, hogy ezt hogy gondolták. Minden idők legsikeresebb vadászgépe, egy élő legenda és mintha nem is létezne a készítők szerint. A Spitfire és a Mustang persze benne van, sőt a P-51 kapta az első helyet. Remek vadászgép, kétségtelen, de hogy minden idők legjobbja legyen, ez túlzás. Elmondhatatlan túlerőben használták és még így is sokat leszedtek közülük, többek közt a mi Puma vadászaink is.Göring mondását idézték, miszerint mikor meglátta őket, kijelentette, hogy vesztettek. Ez sem hiszem, hogy a gépnek szólt, inkább annak, hogy elérték a német fővárost.
2. kategória
Harckocsik
A T-34-es kapta az első helyet. Remek gép ez is, de azért nem a legjobb. Igénytelen és könnyen kezelhető/gyártható, de igazi világelső csak 41-ben volt, azután már hátrányba került, amit csak a mennyiségével tudott ellensúlyozni. Ez azonban nem a típusnak, hanem a szovjet hadiiparnak az érdeme. Szerintem ez sem érdemli meg az első helyet.
Ez csak pár apsóság volt, ami még nekem, laikusnak is feltűnt, egy igazi szakértő biztosan sok egyéb helyezést is kifogásolna. Miért nem képesek objektíven, a győztes és vesztes személyétől függetlenítve magukat összeállítani a listákat?
"kit érdekel?"
Például anyádat, neki lett ez a kérdés kiírva. :)
21.50
Nem egyéni vélemény, mert szerintem is a Párduc volt a legjobb!A mozgékonyság/tűzerő/páncélvédettség nála egyesült a legideálisabb mértékben. A késői változatai szerintem kifogástalanok voltak.
A panther amennyire emlékszem egy válasz volt a T34-re és nem kis részben a T34 "újragondolása".
Egyébként az eredeti kérdésre válaszolva azért mert nem nagyon lehet top tízet fel állítani. Nem sok értelme van egy egy harckocsit nézni pld mert ezek is egy hadseregben szolgáltak egy rendszer részei. És rengeteg mindent számításba lehet (kell) venni nem csak a hengerűrtartalmat végsebességet páncélvédelmet stb.
Egyébként ezek a műsorok szerintem legalábbis sokkal inkább szórakoztatni akarnak mint ismereteket átadni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!