A meghibásodott Gripen pilótája megérdemelte a Hazáért kintüntetést?
Kitüntetést érdemelt, de mindjárt a legmagasabbat?
Ezek szerint ennél nagyobb hőstett nem is létezik?
Akkor mit fognak adni annak, aki egy háborúban lelő 20 ellenséges gépet?
A második világháborúban hány olyan eset volt, amikor egy pilóta kényszerleszállt? Kapott érte dicséretet, de nem a legmagasabb(!) katonai kitüntetést!
A baj az, hogy ezzel elveszik a kitüntetés értéke. Nem véletlenül találtak ki több fokozatot a jutalmazásban.
És ez a tett önmagában nem érdemli ki a legmagasabbat, mert vannak ennél nagyobb hőstettek is.
(Pl egy scud kilövőállomás megsemmisítése, amit épp egy városra irányoznak; egy terrorista gép lelövése; X számú ellenséges kép elpusztítása; bajtársak kimenekítése az ellenség területéről, stb.)
Ha egy ilyenért odaadják a legmagasabb kitüntetést, a fenti - nagyobb - hőstettekért mit adjanak?
A probléma tehát az, hogy nem tartottak fokozatot. Persze, nyilván a médiának ment ez a dolog...
Egyetértek a 12:27-es válaszának írójával.
Mellesleg tegyük hozzá, hogy a hajtómű meghibásodott ami által eléggé csökkent annak az esélye, hogy gépet az pilóta uralma alatt tudja tartani.
Ebből adódóan persze, hogy katapult hangzik a legegyszerűbbnek , de menteni a menthetőt, ez utóbbi pedig sikerült a pilótáknak. :)
Szerintem hivatástudattal járó hozzáállásnak kellene, hogy legyen, az ilyen mentalitás.
Eljutottunk odáig, hogy kitüntetéseket adunk azért, ami alapból feladata egy embernek.
Gondolom, mindent el kell követnie egy katonának azért, hogy a rábízott technikát a lehető legjobban megóvja, lehető legszakszerűbben kezelje...
Ehelyett kitüntetjük.
Kitüntetjük a rendőrt is, mert elfogja a bűnözőt.
Kitüntetjük az utcaseprőt, mert nem botlunk orra az utcán a ganéjba.
Kitüntetjük a politikust, mert méltóztatik bemenni egyáltalán a munkahelyére.
- És így tovább...
Jól élünk, - csak ezt "a többség nem veszi észre".
Most komolyan az itt a baj, hogy ezért kitüntetést kapott? Eljátszva a gondolattal, szerintem ez legyen a legkisebb probléma. Ez legalább annyira keltett itt felháborodást , mintha ez olyan rendszeres lenne, vagy mintha ez a kis ujjában lenne az embernek, mert hogy "Ez a minimum, alap dolog" . Lehet csak nekem tűnik nagy dolognak, mert én hülye vagyok a repüléshez, de szerintem azért még a pilóták között sincs két egyforma ember, ergó más talán katapultált volna, aztán csak találgathatunk ,hogy melyik hozzátartózókat nyársalt fel a gép, vagy esetleg rosszabb (?)
De valószínű, hogy én gondolom rosszul, mert a hadseregnek aztán még ez anyagi kárt sem jelentene, főleg egy több milliós gép.
"...A gondjaimra bízott eszközöket és anyagi javakat megóvom..."
A honvédeskü.
Én egy percig sem vontam kétségbe hogy megérdemli.
Ugye az előírás szerint katapultálnia kellett volna.Nos vázolom mi lett volna ha nem sikerül neki lehoznia a gépet és ő is odavész:
A Honvédség széttárja a karját hogy katapultálnia kellett volna de nem tette.szal nem tehetünk róla hogy nem követte az előírást és hazárdírozott.a közvélemény meg kórusban lelúzerezte vola hogy mit akart hősködni meghogy biztos elment a józan esze ezért vállalta be a szinte esélytelent
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!