Mi értelme van olyan képzési rendszert fenntartania a Honvédségnek, amely az alakiasságon, a díszelgésen, és a megjelenésen kívül semmit nem naprakészen és a valós szituációkhoz igazodóan "oktat"?
Igen, elolvastam. És továbbra is fenntartom, hogy nem néhány korrupt, lelkiismeretlen emberről kellene megítélni a honvédséget.
Végigcsináltad?
Én a Killián Re.Mű. Főiskolán végeztem, 1981-ben...
És te? Mikor? Melyiken?
Pedro
Ott nem a korruptságról van szó, hanem arról, hogy milyen siralmas állapotban van a honvédség, és akarat sincs arra, hogy tegyenek valamit a korszerűsítés érdekében. Sem felszerelésben, sem kiképzésben. Ha meg valaki felveti, azt elnyomják.
És - amint láthattad - ezt egy illetékes mondta.
Jelenleg is csinálom, de ennél többet nem írok, mert nem akarom, hogy visszakereshető legyen.
(És most jöhetsz azzal, hogy akkor nem is mondok igazat, mert nem mondom el, hol vagyok. De nem, mert ha hazudnék, akkor simán írhatnék valami alakulatot is mellé.)
Azért "vérre menni" felesleges egy nézetkülönbség miatt, - aki leírja a véleményét annak megköszönöm (és részemről ennyi).
Szeretném, ha nem személyeskedésbe fulladna a vélemények ütköztetése!
Köszönettel!
Nem esünk mi egymásnak. :-) Szerintem mindketten látjuk, hogy van igazság abban, amit a másik mond.
Sajnos. :-(
Pedro
Nem gyűlölködve mondtam, amit mondtam.
És azt se mondom, hogy őrnagytól felfelé mindenki csak pénzt lop.
Csak annyit, hogy a Honvédség felső vezetését átjárja a korrupció, a katonaképzés korszerűtlen, a felszerelés rossz, a legénységi állománynak jelentős része egyáltalán nem elhivatott, a tisztek egy része csak karrierista, és nem honvéd.
És akarat sincs rendet tenni, mert ha valaki próbálna, azt elnyomják.
A Honvédséget egy maroknyi szívvel-lélekkel ember viszi a hátán. Ha ők nem lennének, már rég eladták vagy lebontották volna az egész szervezetet.
Nincsen semmi probléma ezzel az írással, hozzáállással, de a katonaéletben pont az a poén, hogy hiába tudsz valamit gyakorlatban jobban, mint az elméleti megközelítésű parancsokat kiadók, Te csak egyet tehetsz: "Parancs, értettem!"
Nem szeretik a Honvédségnél az "okoskodókat", - okoskodóként tekintenek azokra az emberekre, akiknek önálló elképzelésük, ötletük, meglátásuk, bátorságuk van arra, hogy megvilágítsanak egy problémát, vagy a probléma megoldására irányuló javaslatokkal állnak elő.
Olyan helyen dolgozom, ahol műveletek egész sorát meg lehetne oldani egyetlen gombnyomással, de több, mint egy évtizede egy helyben toporgunk, idegileg őröljük magunkat csak azért, mert egy magas beosztású, rendfokozatú embernek nincs a probléma megoldásából semmilyen haszna.
Ideákat lehet kergetni, - de a Honvédség nem az a szervezet, ahol ezt érdemes megtenni, mert "kinyírják" az embert.
Naná, hogy soha nem fogja ezt nyíltan felvállalni mások előtt, - inkább olyasmivel indokol (amennyiben vesz erre fáradtságot) az ilyen ember, hogy ő látja át globálisan a problémákat.
Ettől még semmi hajlandóság nincs benne, hogy megpróbálja esetleg megoldani is ezt a problémát, amiről időtlen-idők óta tud.
Ez a valós probléma a problémában, - hogy megoldani sem hajlandó valaki egy problémát, ugyanakkor teljes mellszélességben elé áll azoknak a kísérleteknek, amelyek erre törekednek.
"a cél az kell ,hogy legyen ,hogy felül múljuk a az előző generációt."
- Valóban ez lenne a cél, és éppen az a baj, hogy nem ilyen irányba haladnak a dolgok.
"A hovédség egy parancsuralmi rendszer ,de nem zárja ki azt a dolgot ,hogy a katonáknak ne legyen véleménye vagy hogy ne gondolkodjanak."
- Igen, ilyennek kellene lennie, de nem ilyen. És nem csak a Honvédségben, de minden más munkahelyen egyébként.
"senki se dolgozna egy olyan vezető alatt gondolom akinek nincsenek meg a kellő képességei és tapasztalatai ahhoz ,hogy a rábízott állományt irányítsa." - De, kénytelen. Mert mindenkinek van villanyszámlája, lakáshitele...
"én úgy gondolom össze kell fogni és segíteni egymást a beosztottjainkkal szemben pedig példával kell elöl-járniuk át kell adni mindazt a tudást és tapasztalatot a következő generációnak amit sikerült megszereznünk ,hogy felülmúlhassanak minket és ,ha mi nem is tehetünk sokat közvetlenül talán ők majd megtalálják a megoldást"
- Viszont az ilyen "szervezkedéseket" nem honorálják a Honvédségben.
"Nekem az a célom ,hogy tapasztalatot szerezzek és tudást és azt felhasználva saját kiképzési programot dolgozhassak ki"
- Saját programot nem dolgozhatsz ki, ahogyan a tanár is meghatározott anyagot, és meghatározott rendben adhat csak le, függetlenül attól, hogy jónak tartja-e, úgy egy kiképző is teszi azt, amit előírnak neki.
"A katona élet egy olyan élet mód amiben szolgálnunk kell másokat ,de nem szabad elfelejteni ,hogy amit a katonai esküben megesküdtetek tulajdonképpen az az amit szolgáltok ,de nem jelenti azt ,hogy nem rakhatsz ,hozzá."
- Sőt!
"Erős akarok lenni ahhoz ,hogy másokat megvédhessek vagy segíthessek az erőmmel és számomra nem csak a saját hazámban élő emberek fontosak ,hanem mindenki más akinek segítségre van szükség ,mert mások önzősége vagy felelőtlenségbe szenvedésbe taszítja őket. Akkor van értelme igazán katonának lenni szerintem ,ha nálunk nagyobb dolgokat szolgálunk."
- Valóban, nagyon jól körülírtad, minek kellene lennie egy honvéd hitvallásának. És nagyon jó, hogy kitértél arra, hogy: "és számomra nem csak a saját hazámban élő emberek fontosak ,hanem mindenki más akinek segítségre van szükség ,mert mások önzősége vagy felelőtlenségbe szenvedésbe taszítja őket." - Két véglet van ugyanis; aki csak lövöldözni akar ok nélkül, vagy aki "a magyar vért" akarja védeni. De a honvéd célja ennél több. Az emberek védelme. Az, amit te nagyon szépen megfogalmaztál.
Ilyen legénységi állománnyal nem itt tartanánk - még a korrupt vezetés ellenére sem.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!