Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Magyarországnak vannak még...

Magyarországnak vannak még harckocsijai, vagy már leszerelték azokat?

Figyelt kérdés
Egész kis korom óta arra "vágyom",ha katona leszek akkor szeretnék harckocsizó lenni...Erre lenne esély/mert még van/,vagy nem?
2011. aug. 8. 18:10
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%
Én már ültem 72-esben a magam 183cm-es magasságommal. A vezetőfülkében ha nyitva a kibúvónyílás elférek, de ha ha becsukják akkor eléggé össze kellet volna húznom magam. A Parancsnok helyén viszont elég kényelmesen elfértem.
2011. aug. 9. 14:34
 12/16 A kérdező kommentje:
Raktáron száz valahány?erről nem is hallottam!
2011. aug. 9. 22:03
 13/16 anonim ***** válasza:
60%

A Honvédség 1990-ben a Magyar Néphadsereg eszköz- és személyi állományát örökölte meg. A megváltozott geopolitikai helyzet miatt azonban az 1986-ban tervezett haderő-átalakítást átdolgozva egy drasztikusabb haderő-leépítésbe kezdett, amely érintette eszközállományát is. A leépítést részben a CFE-szerződéshez való csatlakozás indokolta, részben pedig az akkori nemzetgazdasági teljesítmény nem tudott akkora haderőt fenntartani, ellátni. A leépítések következtében vonták ki többek között a T–55 típusú harckocsikat, a BM–21 rakéta-sorozatvetőket, a 2SZ1 Gvozgyika önjáró tarackokat, a PSZH, FUG és BMP–1 típusú páncélozott szállító harcjárműveket, az AMD–65 típusú gépkarabélyokat, a MiG–21, MiG–23 és Szu–22 típusú repülőgépeket.

Az ország NATO-csatlakozását követően újabb és modernebb, többcélú eszközök beszerzése vette kezdetét. Ilyenek az Atlas–2 Mistral légvédelmi rakéta komplexumok, a JAS 39 Gripen többcélú vadászrepülőgép (teljes harckészültségbe állásával a MiG–29-esek tartalékba, majd kivonásra kerülnek), különféle típusú és rendeltetésű gépjárművek mellett Rába, Mercedes UNIMOG és MAN tehergépjárművek, Mercedes-Benz G 270 CDI terepjáró személygépjárművek, kommunikációs eszközök, lövedékálló mellények és sisakok, új kézifegyverek (például MP5A3 géppisztoly, M4A1 SOPMOD gépkarabély, Gepárd rombolópuska-család stb.), Skylark I típusú pilóta nélküli repülőgépek, TeleMax tűzszerész-robotok stb. Továbbá több régi, meglévő eszközt modernizáltak: különféle rádiólokátorokat (például P–18M és SZT–68U), a 2K12 Kub légvédelmi rakéta komplexumok lengyel-magyar (HM Arzenál ZRt) együttműködésben modernizálásra kerültek (2K12M), a 9M111 Fagot és a 9M113 Konkursz irányított páncéltörő rakéták üzemidő hosszabbításon estek át, továbbá a BTR–80 páncélozott szállító harcjárművek modernizálása is megkezdődött a HM Currus ZRt segítségével (egyéb alegységi járművek is kifejlesztésre kerülnek). 7 db Mi–17-es szállítóhelikoptert és 12 db Mi–24-es harcihelikoptert modernizálnak, az 5 db An–26 szállítórepülőgépet nagyjavították és korszerűsítették, illetve 3 db C–17 Globemaster III szállítórepülőgép pedig magyar felségjelzéssel, nemzetközi személyzettel, Pápán teljesít szolgálatot a NATO Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) keretei között.

Itt van részletesen de ez nem frissült sajnos.

[link]

2011. aug. 10. 10:51
 14/16 anonim ***** válasza:
86%

Ezt pont ma találtam:

[link]

Amúgy az egyik ismerősöm harckocsikat vezet a Honvédségnél.

2011. aug. 10. 15:42
 15/16 anonim ***** válasza:
89%
Én 2000-ben voltam harcjárműsofőr Tatán.175-cm volt a magassághatár,úgyhogy....
2011. aug. 14. 11:13
 16/16 anonim ***** válasza:
72%
Ne légy harckocsizó, mert háború esetén legelőre azokat lövik ki. A magasság ..előny..mert hamarább eltalál egy golyó.
2013. dec. 22. 17:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!