Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » A többi népnek ki volt a...

Pro Patria kérdése:

A többi népnek ki volt a honalapító vezére?

Figyelt kérdés
Tehát például a spanyoloknak, franciáknak, németeknek, angoloknak, lengyeleknek, oroszoknak ki az "Árpád fejedelmük"?
2011. aug. 4. 17:37
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

Az amerikaiakat említettem.

A kínaiaknak vannak legendás császáraik, de Kína eredete már annyira a múlt homályába vész, hogy bizonyítottan létezett alapítót ők sem tudnak.

A mai Indiát a britek hozták létre, tehát saját alapítójuk nincs egy angol királyt meg egy függetlenedett gyarmat csak nem tisztel alapítójaként.

Gandhi nagy tiszteletnek örvend, de azt nem tudom, mennyire tekintik alapítónak.

Az afrikai országokkal ugyanez a helyzet. A mai országok 99%-át az európaiak alapították, akiket nem hiszem, hogy alapítóként tisztelnének. Az elszakadás után pedig a legtöbb helyen diktátorok jöttek, akiket legalább annyira utálnak.

Az egyiptomiak az óegyiptomiak leszármazottainak tekintik magukat, ezért valószínűleg a fáraókat tekintik az állam alapítójának. Valszeg Ménészt, aki ugye először egyesítette Egyiptomot.

De az is lehet, hogy azt az arab hadvezért (ha jól emlékszem Omár kalifa volt), aki az iszlám nevében meghódította Egyiptomot.

Az izraeliek gondolom Ábrahámot tekintik államalapítónak, az arabok többsége Mohamedet, vagy valamelyik kalifát, aki alatt meghódították az ország területét, vagy aki alatt önálló egység lett.

A mongolok feltételezem Dzsingisz kánt.

A japánokat nem tudom.

2011. aug. 8. 18:59
 12/16 anonim ***** válasza:

Svédország és Írország pedig mióta nem Európa?

A svéd állam megalapítása szintén elég homályos, tehát max. mítikus alakot tisztelhetnek alapítóként.

Az írek pedig vagy Szent Patrikot, vagy senkit, mivel az egységes Írországot II. Henrik angol király teremtette meg, amikor az egészet meghódította, őt meg csak nem tisztelhetik.

Azt pedig nem hiszem, hogy valami 1922-es forradalmárt tekintenének alapítónak. (Vagy legalábbis nem tudok róla.)

2011. aug. 8. 19:01
 13/16 A kérdező kommentje:

Nem mondtam, hogy Svédország vagy Írország nem európai, hanem rákérdeztem, hogy ővelük mi a helyzet, utána pedig hogy "és a nem európai országokkal":)

Köszönöm a válaszokat mindenkinek, ha valaki tud még valamit, írjon nyugodtan.

2011. aug. 8. 19:12
 14/16 anonim ***** válasza:
18:59-es válaszához annyit fűznék, hogy az arabok szintén Ábrahámot (Ibrahim) tekintik ősatyjuknak, illetve Ábrahám Hágár nevű feleségétől való fiát, Izmaelt. A zsidóknál pedig Ábrahám, Izsák, Jákob (Izrael) és Mózes illetve Józsue.
2011. aug. 8. 19:25
 15/16 anonim ***** válasza:

Ez igaz.

De náluk Ábrahám nem államalapító.

A zsidóknál pedig akár lehet az is.

2011. aug. 8. 19:49
 16/16 anonim válasza:
0%
GOOOOOOOOOGLEEEEEEEEEEEEEE TEEEEEEEEEEEEEEEE FAAAAAAAAAAAAASSSSSSSSSSSSSSSSSZZZZZZZZZZZZZZZ
2011. aug. 18. 22:51
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!