Hunyadi Mátyás román származású volt, vagy magyar?
Az apja apai ágon egyesek szerint román volt, az anyja viszont neki is magyar volt, én úgy tudom, bár erre nem találtam forrást.
Mátyás anyja viszont Szilágyi Erzsébet volt, akinek magyar származásához nem férhet kétség.
Tehát Mátyás legrosszabb esetben is csak félig volt román (de tudtommal csak negyedrészt, ha egyáltalán román volt a nagyapa és nem kun), felerészt (vagy háromnegyed részt) pedig magyar.
Ekkoriban pedig nem igazán foglalkoztak azzal, hogy ki milyen nemzetiségű, de ha mégis nagyon meg kellett volna válaszolni, Mátyás bizonyára magyarországinak titulálta volna magát, vagyis legrosszabb esetben is magyarországi románnak, de inkább magyarnak volt tekinthető.
Csak a román nacionalisták akarják beállítani románnak, de ennek szerintem sok alapja nincs. Nem volt "tiszta vérű" román, mivel az anyja mindenképp magyar volt, tehát még a genetikára sem lehet hivatkozni. Magyarországon született, magyar földesúr fiaként (még ha az illető magyar földesúr nem is magyar származású volt), itt nőtt fel és itt élt, a román fejedelemségek ellen pedig ugyanúgy hadat viselt, mint más Balkáni államok ellen.
Bár az ilyesmi akkoriban egyáltalán nem volt téma, szerintem semmiképpen nem nevezte volna magát románnak.
Kedves Pedro! (22:57-es válasz)
A jelenleg elfogadott álláspont szerint nem román volt, hanem kun, mivel akkoriban a "román" nemesség a korábbról ott maradt kunok, úzok stb-k leszármazottja volt. Hunyadi János apját pedig a források Vajk néven emlegetik, ami sztyeppei lovas nomád név és semmiképpen nem román. A románok próbálják románosítani és megeshet hogy nekik van igazuk és csak a korabeli magyar krónikások emlegetik Hunyadi János apját a magyaros Vajk néven, de erre nincs kétséget kizáró bizonyíték, ezért a magyar tudományos élet inkább a kun származás felé hajlik.
Csak a románok bizonygatják, hogy kétséget kizáróan román volt.
Kedves gyakoriválasz2! (23:05-ös válasz)
Igen, ez is egy népszerű legenda, viszont valóságtartalma erősen vitatott, bár nem zárható ki.
Én viszont továbbra is fenntartom, hogy még ha az apai nagyapja román volt is (nem Zsigmond, nem egy előkelő kun, hanem egy tőzsgyökeres román bojár) Mátyás akkor sem volt feltétlenül román, már csak az anyja miatt sem.
"De léteztek ezek az etnikumok, csak nem számítottak."
De kérdés, hogy kit sorolsz be egy etnikumba.
Akinek anyja, apja magyar, az magyar etnikumú. Akinek anyja, apja román, az román etnikumú.
Viszont akinek apja román, anyja magyar, az mi? És ha az illetőnek egy magyar nőtől születik egy fia, az mi lesz?
Manapság rábízzuk az illetőre, hogy "döntse el", de mivel akkoriban ez senkit nem érdekelt, ezért erre nem hagyatkozhatunk.
"Hunyadi János apja Luxemburgi Zsigmond volt tehát Mátyás magyar volt."
Nem értem ezt miből szűröd le, mivel Zsigmondnak etnikailag köze sem volt a magyarsághoz.
Prágában született (tehát még csak nem is Magyarországon). Apja IV. Károly német-római császár, aki János cseh király fia volt, aki apja, VII. Henrik német-római császár révén a luxemburgi grófi családból származott. Zsigmond anyja pedig Pomerániai Erzsébet volt, aki a pomerániai herceg és egy lengyel királylány gyermeke volt.
Mitől lenne magyar?
Ja, hogy magyar király volt? Mátyás is. Akkor miért merülne fel egyáltalán, hogy nem volt magyar?
Azzal, hogy Hunyadi János apja Zsigmond volt és nem egy Havasalföldről érkező előkelő, csak azt bizonyítod, hogy biztosan nem volt román. Azt, hogy magyar volt, nem.
"Még ha nem is így lenne akkor is apja feltehetően kun volt"
A tudomány mai állása szerint valóban ez a legvalószínűbb.
"ami azt jelenti hogy a magyarsággal rokon"
Nem jelenti azt.
Jó eséllyel van kapcsolat a magyar és a kun nép között, de attól, hogy valaki kun, még nem lesz magyar. Ugyanúgy, ahogy a németek és a franciák is rokonok (mindkettő germán nép), oszt egy német mégsem lesz francia pusztán attól, hogy átköltözik a határ túloldalára.
"Aki szerint román volt az vagy egy idióta vagy agymosott netán egy magyarellenes majom."
Miért? Mert nem ért veled egyet?
A bizonyítékok alapján valóban nem ez a legvalószínűbb állítás, de nem zárható ki.
Viszont, mint már mondtam, attól még, hogy a nagyapja román volt, ő nem törvényszerű, hogy az legyen.
"Utána lehet nézni Moldován Gergelynek aki román volt de kitartott a magyarság mellet."
És utána lehet nézni kismillió elismert tudósnak is, aki meg épp az ellenkezőjét állítja.
Mátyás ettől még nem lesz román, de ettől még én borzasztó nemtörődömségnek tartom csak úgy élből elvetni egy amúgy nem teljesen megalapozatlan elméletet, csak azért mert neked nem tetszik.
Én sem tartom valószínűnek, de attól még nem mondom rá, hogy aki elhiszi, az hülye.
Corvin, Mátyás nagyapja elmenekült oláh földről, és felvette a romai katolikus hitet. Akkoriban, aki romai katolikus volt, és Magyarországon lakot, magyarnak számított.
Corvin felesége egy magyar leány volt, aki feltehetően a Luxemburgi Zsigmond ágyasa volt.
Hunyadi János felesége is magyar volt.
Szóval:
Mátyás 4 nagyszülője közül 3 magyar volt.
Budaházy szerint, az magyar aki feltud mutatni 3 magyar nagyszülőt.
Már nem azért, és kit izgat Budaházy véleménye? Főleg, hogy szerintem meg az a magyar, aki annak vallja magát.
Amúgy érdekes kérdés, szavaznátok-e egy olyan politikusra, akinek nagyapja egyértelműen külföldi, apja is csak gyerek korában lett magyar?
Azt hiszem, úgy vernyákolnátok, hogy még.
"apja is csak gyerek korában lett magyar"
Ezt nem tudom értelmezni.
Hunyadi János Magyarországon született. Az anyja magyar volt.
Akkor mi az, hogy csak gyerekkorában lett magyar?
Ostoba kérdéseken vitáztok ,mert az az általános nézet ,hogy az a magyar aki annak vallja magát szerintem és Hunyadi esetében tök mindegy ,hogy kik voltak a szülei ,ha ezért az országért harcolt és ennek az országnak a nemességébe tartozott. És ,hogy genetikailag mennyi különbség van Közép-Európa népei között ,hát néhány rendhagyó esetet kivéve szinte csak ezrelékek ,mert a magyar emberek is maguk is sok néppel keveredtek és eleve nem egy törzsből ,hanem többől alakult ki a magyarság ennek köszönhetjük változatos genetikánkat ami miatt sok nagyon tehetséges ember született ide és ez igaz a kelet európai népek egy részére is. A magyarság innentől keletre szinte minden népcsoporttal rokon valamilyen szinten ,mert amíg ideértünk keveredtünk más népekkel és ezt igazolja kulturális és genetikai örökségünk. Ezért van az ,hogy a magyar emberek között találsz szőke magas(orosz vikingek,szászok voltak felmenőik között) embereket és mongoloid(keleti pusztai vándornépek) sötét hajú alacsony embereket is. És igenis finnugorok is ,mert vagyunk és a nyelvi és kulturális örökségünk bizonyítja sőt tovább is mehetünk türkmén és török népcsoportokkal is keveredtünk már jóval a honfoglalás előtt.
Nem kell minden sz*rt megenni amit a nagy nacionalista hazafias népfront gyárt (Budaházi vagy ki a tököm és bandája). Az a legnagyobb probléma ,hogy ilyen kérdéseken gondolkodtok és nem azon ,hogy hogyan építsük a jövőt. Nem a múltban kéne élni az csak útmutató ahhoz ,hogy milyen hibákat ne kövessünk el. Ha Közép-Európa túllépne a múlton és a nacionalizmuson és összefogna szerintem komoly eredményeket lehetne elérni.
És az ,hogy kinek kije milyen nemzetiségű nem számít ,hanem az számít minek vallja magát.
A "Pudvaházi" nagyon okos szinte lekoppintotta azt amit a nácik a kezdeti időszakba nyomtak és mi van akkor ,hogyha 5 generációval régebben az összes rokona csak betelepült mondjuk az Északi sarkról akkor minek vallja magát a szerencsétlen. Komolyan elegem van már a nagy nacionalista idiotizmusból.
Hát égen egy kicsit pontosítom a kifejezést ,de ha tud szépen magyarul beszélni magyarnak vallja magát és megszerzi a magyar állampolgárságot akkor magyarnak is tekinthető még ,ha nem is született annak és persze vállalja azt az általános kötelezettséget azon túl ,hogy annak vallja magát ,hogy ápolja és védje a kultúrát amit például a nyelv tökéletes művelése és az állampolgári kötelezettségek vállalása jelent.
Azt komolyan figyelembe kéne venned ,hogy nem ugyanaz ,hogy valaki magyarnak mondja magát vagy valaki annak vallja magát (mert ha annak vallod magad akkor vállalod ennek közösségnek a szabályait és nem csak ,hogy aszerint élsz ,de részese is vagy).
És a magyarabok? Ők magyar származásúak, de negridek. Ha ők vallják magukat magyarnak, az is hazugság?
Akkor hogy is van ez?
De nem ez a kérdés, ne offoljunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!