Volt arra példa a II. világháborúban, amikor haditengerészeti erők és a velük szemben álló ország szárazföldi ereje közt került sor összecsapásra?
Tehát olyan alkalomra amikor az egyik fél az egyik fél haditengerészeti egysége (hajó), a másik fél pedig a másik fél szárazföldi egysége (harckocsi, tüzérség).
Még érthetőbben dokumentált esetet amikor például egy tank lőtt szét egy hadihajót, vagy egy hajó tankokat.
Nem világháború, hanem Kuba, de például a Disznó-Öböl-beli partraszállási kísérletnél a kubaiak tankokkal lőtték a part menti hajókat, jó párat elsüllyesztve. Az Öböl Háborúban meg talán a USS Missouri volt az amelyik ágyúval lőtt iraki állásokat
Szóval elég gyakori.
Nagyobb partraszállásoknál megesett, hogy hajók nyújtottak tüzérségi támogatást a partraszálló erőknek. Fordítva már ritkábban fordult elő, mivel egy tanknak nincs akkora tűzereje, hogy elsüllyesszen Iowa-osztályú csatahajót, kárt sem igen képes tenni benne.
Az Irak elleni háborúban is hajókról indított rakétákkal (és repülőkkel) támadták a stratégiai célpontokat.
Jó, hát elméletileg egy tankkal le lehet lőni akár egy alacsonyan repülő vadászgépet is, de attól még kivitelezni szinte fizikai képtelenség :)
Olyan, hogy a hajókról lőtték a partot háborúban part menti harcoknál szinte mindennapos volt. Fordítva viszonylag lassan esett meg, azért, amit előttem is írtak: egy tank nem igazán rendelkezik elég tűzerővel egy csatahajó, nem hogy elsüllyesztéséhez, egyáltalán, megsebzéséhez. Szóval egy tank biztos nem lőtt szét hadihajót.
A USS Atlanta tényleg Guadalcanalnál süllyedt el, de amennyire én tudom , japán hajókkal vívott csatában, nem pedig a szárazföldi tüzérséggel vívott harcban. Bár a történetek közül még ez a leghihetőbb.
"a német Prinz Eugen nehézcirkáló 48 db T-34-est semmisített meg a Balti-tenger partján,"
Egy (jól működő) Tiger kilövésére is átlagosan csak minden negyedik találat volt képes. Na most egy hadihajó ennél jobban van páncélozva. 300mm-es gránátokat kellett kiállnia, nem 75mm-eseket.
Egyébként meg nem a szovjetek végeztek vele:
"egy német Panzer IV egy francia rombolót süllyesztett el 1940-ben"
Az 1940-es gyártású panzer IV-esek tűzereje egy T-34-es páncélzatával is csak épp hogy elbírtak. Egy hadihajót elsüllyeszteni egyetlen ilyen harckocsival enyhén szólva is lehetetlen vállalkozás.
bocs utolsó a tiedet nem láttam, még nem arra reagáltam.
az atlanta állítólag mozgásképtelenné vált az előző éjszakai tengeri csata során és belesodródott a szárazföldi tüzérség hatókörébe,
"Egy (jól működő) Tiger kilövésére is átlagosan csak minden negyedik találat volt képes. Na most egy hadihajó ennél jobban van páncélozva. 300mm-es gránátokat kellett kiállnia, nem 75mm-eseket.
Egyébként meg nem a szovjetek végeztek vele:
[link] "
szerintem ezt félre értetted mert itt azt vetettem fel hogy a német hajó semmisített meg T-34-eseket és nem fordítva. a nagy ágyúival erre lehet hogy képes volt. szerintetek?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!