Mekkora volt Magyarország II. Vh-s termelése/készlete a különböző járművekből a háború végéig? Tehát: Csaba, Botond, Toldi I-II, Turán I-II, Pz.38 (t), Zrínyi, Nimród, Pz. IV. Repülőkből: Messzerschmitt, Focke-wulf, Héja.
Sok ilyen kérdés lehet, külön-külön talán én is ki tudnám kutatni, de most foglaljuk egybe, precízen és átláthatóan:)
Na, Walter, Colonel?:)
Én Dombrády Lóránd, A magyar hadigazdaság a második világháború idején című könyvét nevezném meg mint forrásom.
Ott egészen pontosan 40db-ot ír, de hozzáteszi hogy további 13db átadása valószínűsíthető, de erre nincs bizonyíték.
Ha bővebben érdekel ez a téma, az előbb említett könyvet bátran ajánlom! Nagyon részletes, gyártók, gyártási és átadási idők, megrendelési árak stb.. szinte minden benne van.
Őszintén megmondom kevés igazán jó szakmai oldalt tudok. Esetleg Walter ha te tudsz akkor szívesen venném én is ha megírnád.
És ha nagyon szépen nézek, és dobok egy szmájlit is, leírod azt a listát is, ami ki van egészítve ezekkel a "nem biztos" darabszámokkal is?:D
Én - közhelyes de - a roncskutatókat ajánlom.
Még 21db Turán II ami nem biztos hogy átadásra került. A többinél nem szerepel ilyen, csak az előbb említett Zrínyik.
A roncskutatas.hu-n én is regisztrált tag vagyok, de azt kell mondjam a szakmaiság elég távol áll attól az oldaltól. Van több regisztrált tag ott aki nagyon ott van a témában, de a tagság nagy része homokozó szinten tartja az oldalt. Sajnos.
Walter, köszönöm, a külföldi oldalakkal az a baj hogy mivel engem kifejezetten 1920-1945-ig terjedő időszak magyar hadiipari termékei érdekelnek így ott nagyon kevés erről az információ.
A Haditechnikának pedig előfizetője vagyok:)
A beszkennelt könyves oldalt, köszi, megnézem milyen könyvek vannak fent.
Ansaldo CV-35: 150 db
38M Toldi I: 80 db
42M Toldi II: 110 db
40M Turán I: 279 db
41M Turán II: 180 db
39M Csaba: 92 db
40M Nimród: 135 db
40/43M Zrínyi II: 66 db
Németország katonai szállításai:
Panzer 38(t): 108 db (1942-ben)
Panzer III: 20-22 darab (ebből 10 1942-ben, 10-12 1944-ben)
Panzer IV: 62-104 db (ebből 32 db 1942-ben, kb. 30-72 1944-ben)
Panzer V: 7 db (1944)
Panzer VI: 13 db (1944)
Stug III rohamlöveg: 50-55 db (1944-ben)
Hetzer páncélvadász: 70-75 db (1944-ben)
Motorizált teherszállítójárművek:
32M Breda tüzérségi vontató: 104 db
38/42M Botond teherautó: kb. 3300 db
Ford Marmon teherautó: 1785 db
Krupp L2.H. 143 terepjáró: 72 db
KV-40-50 Hofher Vontatótraktor: 561 db
Opel Blitz teherautó: 600 db (1944-es német katonai szállítások jegyében)
Pavesi P4-100 tüzérségi vontató: 206 db
Rába tehergépkocsi: 782 db
Steyr 1500 A terepjáró: 400 db
A repülőgépek egy külön kérdést is megérnének, mert a Magyar Királyi Honvéd Légierő rengeteg típust használt a háború során, vadászokon kívül mi is rendelkeztünk ugyanúgy felderítő repülőgépekkel, szállítógépekkel, bombázókkal, de remélem van valaki akinek ez a téma annyira a szívügye mint nekem a szárazföldi harcok és egységek.
Hát ez aztán kimerítő válasz volt:)
Milyen forrást használtál, és az mikori?
Colonel-é 2003-as.
A légierőben persze volt Sólyom, olasz bombázók, stb, de én csak a három vadászra vagyok kíváncsi:)
Bár, ha valaki idetéved, és leírja mindet, az se baj.
"A második világháború teljes története - Küzdelem Magyarországért" c. 2010-es könyv szerint:
Me 210: összes hazai gyártás 270 darab, ebből a magyar légierőhöz került 168 db.
Bf 109: összes hazai gyártás 609 darab, ebből a magyar légierőhöz került 240 darab.
(A fennmaradó rész a németek részére készült)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!