Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Hogy is volt ez akkor a...

Hogy is volt ez akkor a sorkatonaságban az öregek és kopaszok között? Előbbiek parancsolhattak utóbbiaknak?

Figyelt kérdés
Mert egyfelől azt hallom, hogy az öregek rangban nem álltak a kopaszok fölött, csak egyszerűen régebb óta ott voltak, és már nem volt annyi feladatuk, mint a kezdetekkor. De másfelől meg hallok olyan sztorikat, hogy így meg úgy szívatták a kopaszokat, meg csicskáztatták őket. Most akkor egy öreg fel volt jogosítva arra, hogy a kopaszt utasíthassa valamire, parancsoljon neki, vagy nem?🤔

okt. 20. 11:41
1 2 3
 11/22 A kérdező kommentje:

10: Ez az első 6 hónaposokat extrán szívató ismerősöm (nem véletlen, hogy nem havert írok) is egy elég cingár gyerek volt, mindamellett piás link és bunkó. Nehéz elképzelnem, hogy pont őt felhatalmazták volna arra, hogy más katonákra ügyeljen és utasítsa őket. Vagy ez teljesen random ment, hogy kit neveznek ki? Nem nézték a tulajdonságait?

Jogos lenne a kérdés, hogy miért nem kérdeztem rá ezekre a dolgokra akkoriban tőlük, amikor mesélték őket. Egyrészt azért, mert akkoriban nem annyira érdekelt, sőt herótom volt a katonatémáktól. És inkább azon voltam rajta, hogy megússzam, találjanak alkalmatlannak. Másrészt annyira nem voltak közeli ismerősök, inkább a haverjaim haverjai, nekik mesélték, csak én is ott voltam.

okt. 21. 11:19
 12/22 anonim ***** válasza:
69%
Sorkatonáéknál mindenki masszív alkesz volt
okt. 21. 11:36
 13/22 anonim ***** válasza:
Csillagot (tisztesi fokozatot) azok kaptak, akiket már a sorozás utáni napokban erre jelöltek ki. Ilyenkor nagyjából kiválasztották mindenféle területre a frissen bevonultakat és az alapján kapták a kiképzést. Én pl határvadász voltam. Amikor vége lett a kiképzésnek, akkor a kiképzőbázisról mindenki elkerült a szolgálati helyére, ez lehetett laktanyán belül is, vagy egész más városban is. Ott keveredtek először a régebb óta bent lévőkkel, ott lettek kopaszok, meg voltak az öregek. Tehát volt pl kopasz tisztes is, aki elvileg minden sima sorkatona felett áll, az öregeknek is adhat utasítást, de ugye a másik oldalon meg ott van az, hogy egy kopasz ne ugasson egy öregnek, szóval ezt ügyesen kellett megoldani, hogy ne legyen nézeteltérés. Az öregek szivatták a kopaszokat, leginkább ilyen általános hülyeségek voltak, de valakire külön rá is szálltak. Meg semmiféle szabály nem volt arra vonatkozóan, hogy a takrítási, meg ilyesmi munkákat a kopaszoknak kell végezni, de a gyakorlatban az öregek ezt próbálták minél jobban áthárítani.
okt. 21. 12:53
 14/22 anonim ***** válasza:
33%

"És ilyenkor a kopasz nem panaszolhatta be az öreget valakinek, hogy cseszteti?"

Ha nagyon túlzásba estek nyilván de minden apróságért nem szaladgáltàl a tanar bacsihoz se gondolom.

Ezt úgy képzeld el mint amikor van egy banda és van benne egy természetes hierarchia. (Nem a hivatalos) Aki alul van, arra bíznak bizonyos dolgokat és ő megteszi hogy beilleszkedjen.

Ennek mennyire lesz szívatás jellege, azt embere válogatja.

Amikor bekerulsz kopaszkent egy szakaszba kérdezni se mersz nem hogy feleselni. Az öregek már ismerik egymást, otthonossan mozognak, tudják mi a dörgés.

Ez egy ilyen pszichológiai helyzet. Hasonló mint amikor új vagy egy meló helyen.

Nálunk úgy volt hogy az öregek kiadták a munkát amit nem ők találták ki.

Ha nem lazadtál normálisak voltak, nem szórakoztak velünk. Aki nem volt hajlandó beállni a sorba, azt szivattak. Az ilyen még hiába ment panaszra. A tisztek is látták hogy milyen.

Oregkent mi csináltuk ezt.

Ha mindent megengedsz nekik oregkent,akkor utána meg nem tudsz parancsolni nekik és dolgozhatsz helyette

okt. 24. 09:32
 15/22 anonim ***** válasza:
47%
14-es csakhogy amit írsz az nem természetes hierarchia. Attól hogy az öreg régebb óta szolgál ez nem jelent semmit, csakúgy mint a munkahelyen, aki régebb óta ott dolgozik, nem felettese az új kollégáknak. Még ha ő ezt úgy érzi hogy el is várhatja, vagy kiköveteli, akkor sincs így, a katonaság sem speckó ebből a szempontból. Tisztesek és tőlük fölfelé bárki parancsolhat, a mezei öregkatona nem, ha mégis megteszi, egyáltalán nem kell figyelembe venni. Ha meg nem tetszik neki, akkor úgy járt. Lehet rajta röhögni.
okt. 24. 13:17
 16/22 anonim ***** válasza:
100%

15-ös!

Elvileg így van, de a gyakorlatban mégiscsak kialakult mindenhol egy nem hivatalos rangsor. Nem voltam börtönben, de azt gondolom ilyesminek a hallottak alapján

okt. 24. 16:20
 17/22 anonim ***** válasza:
49%
Hát a sorkatonaság meg a börtönlét között mutatkoznak némely hasonlóságok, ez igaz
okt. 24. 16:23
 18/22 anonim ***** válasza:

Pont attól természetes hogy nem hivatalos, hanem az emberek természetes domináns és szubmissziv hajlama alapján dől el.

Persze sok oka van annak ha valakinek nagyobb a tekintélye, lehet pusztán az is hogy tapasztaltabb, öregebb és ősztónosen hallgatnak rá

Szerinted egy utcai galeribe is hivatalosan jelölik ki a főnököt?

Katonaságnál sokszor aki elvileg tisztes, egyszerűen nem alkalmas vezetőnek, nem vezér egyéniség és ezért nem is néznek úgy rá

okt. 25. 05:52
 19/22 anonim ***** válasza:
0%

"Én vagy 5 katonaviselt ismerőstől is hallottam, amikor már a végefele jártak, és eltávon voltak, ahogy avval dicsekedtek, hogy hogyan szívatják a kopaszokat."

Igen, ezt nagyon sokan hallották valakitől. Főleg a kocsmába mikor valaki már nem az első sört itta.

nov. 6. 19:37
 20/22 A kérdező kommentje:
19: Ezzel most mire célzol?
nov. 6. 19:52
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!