Hogy is volt ez akkor a sorkatonaságban az öregek és kopaszok között? Előbbiek parancsolhattak utóbbiaknak?
10: Ez az első 6 hónaposokat extrán szívató ismerősöm (nem véletlen, hogy nem havert írok) is egy elég cingár gyerek volt, mindamellett piás link és bunkó. Nehéz elképzelnem, hogy pont őt felhatalmazták volna arra, hogy más katonákra ügyeljen és utasítsa őket. Vagy ez teljesen random ment, hogy kit neveznek ki? Nem nézték a tulajdonságait?
Jogos lenne a kérdés, hogy miért nem kérdeztem rá ezekre a dolgokra akkoriban tőlük, amikor mesélték őket. Egyrészt azért, mert akkoriban nem annyira érdekelt, sőt herótom volt a katonatémáktól. És inkább azon voltam rajta, hogy megússzam, találjanak alkalmatlannak. Másrészt annyira nem voltak közeli ismerősök, inkább a haverjaim haverjai, nekik mesélték, csak én is ott voltam.
"És ilyenkor a kopasz nem panaszolhatta be az öreget valakinek, hogy cseszteti?"
Ha nagyon túlzásba estek nyilván de minden apróságért nem szaladgáltàl a tanar bacsihoz se gondolom.
Ezt úgy képzeld el mint amikor van egy banda és van benne egy természetes hierarchia. (Nem a hivatalos) Aki alul van, arra bíznak bizonyos dolgokat és ő megteszi hogy beilleszkedjen.
Ennek mennyire lesz szívatás jellege, azt embere válogatja.
Amikor bekerulsz kopaszkent egy szakaszba kérdezni se mersz nem hogy feleselni. Az öregek már ismerik egymást, otthonossan mozognak, tudják mi a dörgés.
Ez egy ilyen pszichológiai helyzet. Hasonló mint amikor új vagy egy meló helyen.
Nálunk úgy volt hogy az öregek kiadták a munkát amit nem ők találták ki.
Ha nem lazadtál normálisak voltak, nem szórakoztak velünk. Aki nem volt hajlandó beállni a sorba, azt szivattak. Az ilyen még hiába ment panaszra. A tisztek is látták hogy milyen.
Oregkent mi csináltuk ezt.
Ha mindent megengedsz nekik oregkent,akkor utána meg nem tudsz parancsolni nekik és dolgozhatsz helyette
15-ös!
Elvileg így van, de a gyakorlatban mégiscsak kialakult mindenhol egy nem hivatalos rangsor. Nem voltam börtönben, de azt gondolom ilyesminek a hallottak alapján
Pont attól természetes hogy nem hivatalos, hanem az emberek természetes domináns és szubmissziv hajlama alapján dől el.
Persze sok oka van annak ha valakinek nagyobb a tekintélye, lehet pusztán az is hogy tapasztaltabb, öregebb és ősztónosen hallgatnak rá
Szerinted egy utcai galeribe is hivatalosan jelölik ki a főnököt?
Katonaságnál sokszor aki elvileg tisztes, egyszerűen nem alkalmas vezetőnek, nem vezér egyéniség és ezért nem is néznek úgy rá
"Én vagy 5 katonaviselt ismerőstől is hallottam, amikor már a végefele jártak, és eltávon voltak, ahogy avval dicsekedtek, hogy hogyan szívatják a kopaszokat."
Igen, ezt nagyon sokan hallották valakitől. Főleg a kocsmába mikor valaki már nem az első sört itta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!