Van egy családi történet. Lehet tudni az eredetét?
Mindkét nagyapám harcolt a Szovjetunióban (2. VH). Nem jártak ugyan azon a helyen. Mindketten mesélték a történetet, az egyik, mint járőr, a másik, mint tolmács:
Kiküldtek egy két fős járőrt, természetesen lőszer nélkül, hogy a lőszert ne pazarolják vadászatra. Az őrjárat során a hóból feláll egy orosz katona, majd sok. Már tették volna le a fegyverüket, amikor az oroszok feltették a kezüket. Itt van egy rész, amit nem tudok felidézni, hogy hogyan szedték össze a fegyvereket és állították sorba a katonákat. Megkérdezték, hogy miért adták meg magukat. "Mert éhesek vagyunk".
A tiszteket hátra küldték a felderítőknek. A tolmács addig csavarta a szót, hogy még egy katona hátra mehetett. "A többiek nem jártak jól"
A történet szinte szóra azonosan hangzott mindkettőjüktől. A "Hogy ne pazarolják a lőszert vadászatra" (Ennek a mondatnak a tragikumát már jóval a haláluk után értettem meg). A "Többiek nem jártak jól" szintén pontos idézet. Én már nem tudom a történetet szó szerint idézni, csak ez a két mondat, amit szó szerint tudtam átvenni.
Nem hallottam ilyet.
Nagyapám harcolt a don kanyarban , orosz hadifogoly volt utána, sok évvel később jött haza.
Èn is olvastam hasonlókat, szóval inkább anekdota szerű katonatörtènet lehet.
Kb kinyomozhatatlan, mert megszámlalhatatlan esemèny törtènt a háború során hatalmas területen, ès szinte az összes dokumentálatlan maradt. A rèsztvevői meg nagyon kevès kivètelt leszámìtva nem èlnek már.
Nekem is mesèlt nagypapám sokat, aztán vagy megtörtènt, vagy nem.
Nagyon erősen anekdota szerű történet, ami több sebből vérzik.
Az elképzelhető, hogy csökkentett lőszerkészlettel, gyengébb felszereltséggel küldik ki a járőrt, de nem azért hogy ne pazarolja vadászatra, hanem mert magas a kockázata annak, hogy elfogják / belefut egy állásba és lelövik (s akkor ottmarad a fegyver, lőszer is). A fegyver drágább mint a lőszer, ha utóbbit nem kap, akkor előbbit sem. Lőszer nélkül amúgy sem megy, mert tudja bármikor kerülhet harcérintkezésbe - s nagy valószínűséggel túlerő is lehet vele szemben, s amíg visszavonul, addig is fedeznie kell magát. Vadászni meg pláne nem vadászik ellenséges területen, mert a lövések zajával felhívja a figyelmet magára. Márpedig járőrözés közben ha felfedezik az nagyon gyakran egyet jelent a halálos ítélettel (odaküldenek egy ellenséges járőrt / felderítő osztagot).
Elfogás... nem volt mindenhol túl combos a ruszkik morálja, de dobbantani nem nagyon mertek mert dezertálásnak/árulásnak vették, ami egyet jelentett az otthon maradt családtagoknak egy (nem retúr) jeggyel a gulágra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!