Ha tényleg kirobbanna a harmadik világháború, akkor az pontosan hogy történne? Hogy lenne közölve?
Kijönne egy hivatalos cikk arról, hogy "Megkezdődött a világháború!"? Vagy a világ valamely nagyfejese élő adásban bejelentené? Közölnék, hogy mostantól minden országban a civilek számítsanak seregbe hívásra?
Annyi clickbaites, pánikoltató bulvárcikk jön ki, hogy már nem is tudom elképzelni, hogy azt miképp kommunikálnák, ha tényleg megtörténne.🤔
Remélem azért már sokan rájöttek, hogy katonákat mozgatni ide-oda tízezres nagyságrendben borzasztóan sok idő. Így az első NATO és Orosz nyílt konfrontációtól kezdve hónapokig “csak” annyi lenne, hogy rakétatámadások érnek katonai bázisokat a NATO-n belül, kibertérben nem csak kémkedés jelleggűen zajlanának operációk, meg Ukrajnába mennének a frontra NATO katonák.
Mivel az oroszoknak nincs kapacitása megnyitni még egy csomó frontot ukrajnán kívül, és a NATO-nak meg nem érdeke nukleáris háborúvá eszkalálni a szituációt azzal, hogy pl lengyelektől elindulnak Moszkva fele, így szinte biztosan Ukrajnában zajlanának még legalább 1 évig a háborúk.
1 év után - amennyiben az oroszok masszívan sorozni kezdenek, de azért erre nagy az esély - terjedhetne át a háború pl kisebb volt szovjett országokba. Innentől kezdve lenne igazán érdekes a helyzet, hogy mennyi új frontot nyitnának meg az oroszok és mennyire állnak át teljesen háborús termelésre. Na meg az is fontos kérdés lenne, hogy milyen országok állnak nyíltan az oroszok mellé. Nyílt alatt azt értem, hogy ténylegesen katonákat is küldenének vagy masszívan szállítanának fegyvereket. Masszív alatt pedig komolyabb szállítmányokat értek, mint amit az ukránok kaptak.
A II. VH-ban azért lett viszonylag hirtelen akkora konfliktus, mivel európa fényévekkel volt lemaradva a németekkel szemben katonailag és még véletlenül se készültek arra, hogy megtámadnák őket. Ha két hasonló fejlettségű haderő találkozik úgy, hogy egy felállt védelem van, akkor nagyon nagyon nagyon lassan mozognak a frontvonalak.
Természetesen nem lehet kizárni annak az esélyét, hogy az oroszok nyílt konfliktus esetén pl azonnal taktikai atomhoz nyúlnak elrettentés miatt. Viszont ez azért egy rohadt népszerűtlen döntés lenne, és a NATO országok harci kedve is megjönne. Azért úgy atomot használni, hogy nem forog az országod biztonsága veszélyben, sőt, csak ukrajnai területeket foglalnának vissza… hát, nehéz lenne eladni otthon, de még itthon magyarországon is az orosz propagandának.
Most tartunk ott hogy USA katonák USA rakétával USA műholdvezérléssel lövik Oroszország területét úgy hogy két hete jelentették be az oroszok hogy atomfegyverek indítását gyakorolják hadgyakorlatokon. Ez egy figyelmeztetés volt a nyugatnak. (Ez a helyzet már kubai rakétaválságnál is sokkal súlyosabb)
Az utolsó hír valószínűleg NATO repüléstilalmi övezet bejelentése lesz Ukrajna felett. Mielőtt megkezdődne a nyugati légifölény kialakítása Ukrajna és Oroszország légtere felett atomfegyverekkel mérnek csapást először a NATO légi és rakétabázisokra majd csapatösszevonásokra, ipari és logisztikai szempontból fontos városokra.
"A II. VH-ban azért lett viszonylag hirtelen akkora konfliktus, (...) és még véletlenül se készültek arra, hogy megtámadnák őket."
Én nem így emlékszem. Nem hirtelen konfliktus volt, szerintem nagyon is fokozatosan eszkalálódott idáig. Nyílt dilemma volt, hogy Hitler háborúzni fog, vagy sem, és sokáig ment a huzavona, hogy engedjünk neki, egyezzünk ki, hátha akkor nem. Aztán volt egy lépés - nem az első - amikor elment a nyílt hadüzenet.
Amúgy egyetértek, csak nekem ez a váratlan, hirtelen kitört háború képe nem simmelt.
Ez engem is érdekelne. De szerintem sem úgy jelentenék be, hogy elkezdődött és készüljön mindenki.
Nekem az tűnik reálisnak, hogy mint manapság, naponta jelentenének be dolgokat, hogy hol kezdődik meg a sorozás, ki-mit csinál. Mi mit kezdünk el tenni. Vagy hogy hadiállapotot jelentenek be. De azt én sem tudom elképzelni, hogy hol jelentenek be? Vagy minden médiafelületen egységesen egyszerre jeleznék a hadiállapotot? (De még az sem kifejezetten jelentené a 3. világháború kezdetét, csak annyit tudnánk, hogy mi már benne vagyunk. De más európai ország(ok)ban attól még mindig lehet csak tévében néznék az eseményeket... Szóval épp ki mennyire vonódik be, szerintem mindig annak a szemszögből érdekes... (Szerintem az már mindegy neki, hogy háború van, vagy 3. világháború, az érintetteknek már régen rossz.)
#16, erről eszembe jutott valami: egy harmadik világháború végső soron lejátszódhat úgy is, hogy Európa tevőlegesen szinte kimarad. Afrikában, Eurázsiában, a Közel-keleten megy a háborúzás, a NATO beavatkozik ebbe-abba, keményen támogat az EU résztvevő feleket, de aktívan nem lép hadba és nem lesz hadszíntér. A második vh-t szinte egész Latin-Amerika így élte túl, ha jól emlékszem.
Ez nem valamiféle vigasz akar lenni, csak azt akartam mondani, hogy attól, hogy az első két vh középpontja Európa volt, egyáltalán nem jelenti azt, hogy ez mindig így kell, hogy legyen.
16. vagyok. Igen, ezt is el tudom képzelni.
Lehet, hogy a taktikailag fontos területen zajlana inkább a harc.
A többi rész lehet csak az áruszállítást, meg a fegyverek, gépek jövés-menését érzékelné.
A 2. világháborúban sem az összes ország ugyanúgy élte meg, sőt adott ország városai sem.
Ahol folyik a harc, meg törnek be katonák (tényleg test a test ellen) ott nyilván megtörtenik minden (öldöklés, kínzás).
"Lehet, hogy a taktikailag fontos területen zajlana inkább a harc."
Nem taktikáról van szó, hanem kibékítetlen stratégiai ellentétekről és tűzfészkekről. Ilyenek jelenleg nem Európában vannak első sorban, hanem a Közel-Keleten, Afrikában, a Távol-Keleten és a Balkánon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!