A kengyel (ami amúgy egy elég egyszerű találmány) ismerete és széles körű használata esetében az ókori görögök és rómaiak mit érhettek volna el az ókori világban?
Nem sokkal többet a Rómaiak és a Görögök nem lovas nép voltak. Volt ugyan elenyésző lovasságuk de nem ez volt a mérvadó a hadseregeikben. A Rómaiaknál a nehézgyalogos légionárius és a különböző hideglőfegyveres tüzérség (katapult balliszta stb) volt az igazán mérvadó, a görögöknél pedig a nehéz páncélozott hosszúlándzás hoplita akik falanx alakzatban harcoltak.
Talán Nagy Sándor Makedón Birodalmában volt valamennyire fontos szerepe a nehézlovasságnak az üllő (Falanx gyalogosok) kalapács (ellenséget hátulról támadó makedón nehézlovasok) taktika révén
Ki tudhatná? Még az is lehet, hogy kevesebbet, mint lovasság nélkül.🤔
Volt alternatíva a kengyel előtt is, a “Harci szekér”, de az kevésbé vált be. Fegyelmezett gyalogság, jó vezetéssel képes volt legyőzni a lovasságot. Kengyel ide, vagy oda. 🙂
Róma vesztét sem a kengyel okozta, hanem a belső viszályok, na meg az “új” vallás.
Nem értem miért pontoztátok le az 5öst.
Az ókorban a harci szekér kB csodafegyver volt, ami alapjaiban változtatta meg a bronzkori hadviselést.
És ennél a kérdésnél a felvetése, mint párhuzam jogos.
"tegnapelőtt 16:40"
Köszi. :)
Én értem. Az " Új vallás" említése miatt. Pedig komoly tényező volt a Római Birodalom bukásában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!