Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Hogyan kell elképzelni a...

Hogyan kell elképzelni a skandináv országokban a hadkötelezettséget?

Figyelt kérdés
Azért érdekel, mert nagyon érdekes számomra hogy van náluk ilyen. Az északi országok ugyanis ultraliberálisak, még durvább a nyugatnál. Minden meg van engedve, már transznemű is indulhat szépségversenyen. Ezzel úgy gondolom nem egyeztethető össze a katonaság, mert az viszont korlátozása az embereknek. Én úgy képzelem el, hogy talán csak elméletben van, és aki akar az könnyen ki tud bújni alóla, és akik meg részt vesznek benne azoknak is egy kényelmes dolog, nem olyan mint nálunk volt amikor még volt. Én nem voltam már katona, pont abban az időben még nem voltam nagykorú amikor kötelező volt, de rosszakat hallottam róla. Aki valamit tud a skandináv katonaságról annak érdekel erről a véleménye és hogy pontosan hogyan működik.

2023. jún. 19. 14:09
 1/5 anonim ***** válasza:
90%

"Minden meg van engedve, már transznemű is indulhat szépségversenyen. Ezzel úgy gondolom nem egyeztethető össze a katonaság, mert az viszont korlátozása az embereknek"

Miért, nálunk meg olyan emberek lehetnek tábornokok, akik akkora a hasuk, mintha várandósak lennének.

2023. jún. 19. 14:18
 2/5 anonim ***** válasza:
91%

Egyszerű

Szeretik a hazájukat és szívesen védik azt.

Tudom, szerény hazánkban a nacionalizmus és a liberalizmus egymás ellentétei, de valójában egyáltalán nem azok.

Ugyan a finnek nem skandinávok, de náluk pl épp az okoz gondot, hogy az önkéntes katonai tudásfrissítésre történt túljelentkezést valahogy bírják kapacitással. Mert ugye akik ugye kaptak alapkiképzést régen azok a jelenlegi helyzetre való tekintettel úgy gondolták nem árt egy frissítés és maguktól jelentkeztek, hogy kicsit gyakorolhassanak.

Durva mi? Ez van, ha nem acsarkodik meg butít egy kormány, hanem valóban a nép fejlődését célozza meg. Nálunk meg már azt is meg akarják mondani ki minősül igaz magyarnak....

2023. jún. 19. 14:27
 3/5 anonim ***** válasza:
75%
Úgy, hogy besorozzák aki katonakorú.
2023. jún. 19. 14:38
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Regisztrálnak és megvizsgálnak mindenkit, de a korosztálynak csak kisebb részét hívják be kiképzésre/szolgálatra. Valahol olvastam, hogy az orvosilag alkalmasnak minősítettek kb. 20%-a lesz ténylegesen behívva. Nyilván nem véletlenszerűen sorsolással választják ki ezt a 20%-ot, hanem figyelembe véve olyanokat például, hogy kinek van olyan szakmája ami a seregbe jól jön.

Finnország esete némileg más, ott szélesebb rétegeket soroznak be, de egyébként egyáltalán nem akarnak kibújni alóla. Legegyszerűbben azzal tudnák kikerülni, hogy papíron az Aland-szigetekre regisztrálják a lakcímüket, mivel a szigetek lakosságát nem sorozzák egyáltalán. De a valóságban meg abszolút nem tolonganak a finn fiatalok, hogy odaköltözzenek vagy oda regisztrálják lakcímüket...A svájci, osztrák, észt fiatalokról sem hallani, hogy keresnék a kiskapukat. Ellentétben az orosz fiatalok viszont sportot űznek belőle, hogy kitudja nyakatekertebb trükökkel elkerülni(már a háború előtt is nem csak most).

Egyébként a skandináv országokban nem mond ellent egymásnak a liberalizmus(egyébként ők inkább szociáldemokratáknak vallják magukat mint liberálisnak) és a nacionalizmus. Meg nyilván jobb ellátást kapnak mint anno a magyar sorkatonák és nem szűnnek meg az emberi jogaik a bevonulást követően.

2023. jún. 19. 15:33
 5/5 anonim ***** válasza:
Ott szerintem nem úgy működik a sorkatonaság, mint hazánkban volt. (Kopaszként szívatások tömkelege, padlósikálás, a semmi őrzése, ésatöbbi). El tudom képzelni, hogy ott úgy folyik a dolog, hogy a szolgálati idő alatt a koszon kívül más is ragadjon a katonákra, amit utána életükben hasznosítani tudnak. Meg gondolom, nem csak egy vagy két golyót lőnek ki az egész képzés alatt.
2023. jún. 19. 20:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!