A partizán az jogilag bűnöző?
5, nem Marciék, ők felvették ezt a nevet, de maga a partizán, partizánok, általában belső ellenállást jelent a rendszer ellen.
Szerintem akkor tekinthetők bűnözőknek, ha jogellenes cselekvés történik.
Én pl, ilyenformán partizán lennék, mert nem tartom legitimnek az Orbán rendszert, de ettől, még nem lopok, nem ölök embert, nem kárositok meg másokat, szal' hiába tartom illegitimnek Orbánt, attól én magam nem bűnözök.
A Genfi Egyezmények szerint, ha a partizán jól láthatóan megkülönbözteti magát a fegyvertelen civiltől, akkor fogságba esés esetén ugyanolyan jogok illetik meg, mint az egyenruhást. Nyilván a gyakorlatban kevesen tartják be ezt a szabályt egy háborúban. Egyébként az információszerzés miatt se szokás agyon lőni a partizánt, hisz ki lehet belőle ezt-azt verni.
Az a baj egyébként, hogy magát a partizán szót erősen meggyalázta a kommunizmus, az ellenálló sokkal szebb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!