Lehetséges, hogy Zelenszkij az utolsó ukránig akar harcolni Oroszország ellen, de az USA, NATO megfékezi?
Ukrajna követeli, hogy a NATO pörgesse fel a fegyverszállításokat, kérik a modern nyugati tankokat, vadászgépeket, rakéta-sorozatvetőket, nagy hatótávolságú rakétákat, hadihajókat, legmodernebb légvédelmi rendszereket, Predator drónokat stb.
A kormány szerint az ukránok az utolsó leheletükig harcolni akarnak és folytatni akarják a háborút, amíg el nem foglalnak minden területet, ami 2014 előtt Ukrajna fennhatósága alatt állt. Végső, szélsőséges esetben a nukleáris csapásokat is hajlandók elszenvedni, de leállni nem lehet. A tárgyalások lehetőségét is elutasítja Ukrajna Putyinnal, szerintük ilyet nem szabad tenni és a Kreml pusztán blöfföl, amikor béketárgyalásokat szorgalmaz.
Nyugaton viszont úgy tűnik visszafogottabbak. Én nem úgy látom, hogy Amerika az, amely az utolsó ukránig akar harcolni Oroszország ellen, amely gyakori mondás a háború kapcsán. Amerikában, Németországban, Franciaországban is van egy óvatosság. Nem teljesítenek minden fegyverszállítási igényt, tartanak az eszkalációtól. Biden szerint reális veszély a nukleáris armageddon. Franciaország, Németország részéről pedig elhangzottak olyan vélemények, hogy nem szabad Oroszországot megalázni, lehetnek legitim érdekeik és a 2022 február 25 előtti állapotokhoz kellene visszatérni (így viszont a Krím, Donyeck, Luhanszk nem kerülne vissza Kijev uralma alá). Amerikai katonai vezetők pedig olyan véleményeket fogalmaztak meg, hogy a háború a tárgyalósztalnál fog véget érni. Egyre gyakoribb vélemény, hogy akár Putyinnal is tárgyalni kellene.
"A kormány szerint az ukránok az utolsó leheletükig harcolni akarnak és folytatni akarják a háborút, amíg el nem foglalnak minden területet, ami 2014 előtt Ukrajna fennhatósága alatt állt."
Majd most egy kicsit visszább vesznek az arcukból, legyél nyugodt.
Az is lehet, hogy Zelenszkij csak színészkedik? Felmerülhet, hogy ő sem gondolja komolyan, amit mond, csak magát fényezi és a politikai támogatás miatt hízeleg az ukrán nacionalistáknak.
Próbálhatja eladni a hazai és a nemzetközi közvéleménynek, hogy ő a legkiválóbb háborús vezető és ha mégis béketárgyalásokra kényszerül, nem foglal vissza minden területet, akkor abban a NATO lesz a hibás, mivel nem küldtek elég fegyvert, hiába kérték. Mondhatja majd, hogy például a Krímet, azért nem tudta elfoglalni, mert nem kapott hadihajókat, deszanthajókat, vadászgépeket.
"Én azt nem értem, hogy ezek a szegény megtámadott kárpátaljai magyarok, miért nem tudják használni a magyar útlevelüket és békésen hazasétálnak Magyarországra a háború elöl?"
Mert magyar útlevéllel eleve nem lehet bejönni, kizárólag ukrán útlevéllel. A határon még meg is motozzák azt is aki ukrán útlevéllel jön, hogy nincs -e véletlenül nála magyar útlevél. Ha ilyet találnak azonnal megy is a frontra. Ráadásul az első sorba, ott most az átlag élettartam az kettő óra. Te megkockáztatnád? Mert 500 km-ről egy fűtött szobából tudom, hogy nagyon könnyű okoskodni.
Putyinnal nem lehet tárgyalni. Főleg azok után, amiket művelt. Hágában a helye a rohadéknak, az egész háborús bűnös, korrupt maffiózó rezsimjével egyetemben.
Majd az utána következő orosz kormánnnyal esetleg.
Milyen nacionalistáknak akar tetszeni? A legutóbbi ukrán parlamenti választáson a szélsőjobbos pártok be se jutottak, 3 százalékot kaptak. Egy 42 milliós nép esetében egy 3 százaléknak akar megfelelni. Gratulálok, hatalmas hadi és biztonságpolitikai géniusz vagy!
Nem vagyok hatalmas "hadi és biztonságpolitikai géniusz", de azt tudom, hogy a nacionalizmus és a nácizmus, szélsőjobb nem ugyanaz, te se keverd a dolgokat.
Másrészt ha a hagyományos, aktív, szervezett szélsőjobbra gondolsz, azt is látni kell, hogy egy szűk kisebbség is lehet nagy politikai befolyással az országban, lásd például kijevi majdan forradalomban elért győzelem.
Az ukrán nacionalizmus a politikában olyan formában is megnyilvánult a korábbi években, évtizedekben, mint a holodomor-törvény, a kisebbségellenes törvények, asszimilációs törekvések, a minszki egyezmény elutasítása.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!