Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Felsőfokú végzettséggel (nem...

Felsőfokú végzettséggel (nem katonai) érdemes jelentkezni a honvédséghez? Bővebben lent.

Figyelt kérdés
Sziasztok! 2 felsőfokú végzettséggel (nem katonai) megpróbálnám a honvédséget. Motivációm oka röviden annyi, hogy úgy érzem gyerekkori vágyam volt katonának lenni, de különböző okok miatt letettem róla (családi nyomás, társadalmi, stb). Most jutottam el odáig, hogy úgy érzem, ha most nem próbálom meg, akkor örökre bánni fogom. Olyan valakivel szeretnék beszélni erről, aki most is a honvédségnél szolgál, mert több kérdésem is lenne. Írhattok privátban, vagy jelezzetek kommentben, ha nyitottak vagytok egy beszélgetésre, persze teljesen anonim módon.

2022. okt. 14. 13:50
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
77%

Azt hogy érdemes azt csak Te tudod megítélni.

Én voltam hivatásos, mert akkor "megérte", mert szerettem, mert a barátaimmal lehettem, mert jó "buli" volt és ez mind többet ért akkor mint a pénz.

Később ez változott, és egyre kevésbé érte meg.

2022. okt. 14. 14:47
 2/12 anonim ***** válasza:
Attól függ, mi a végzettséged?
2022. okt. 14. 15:17
 3/12 A kérdező kommentje:

1-es: Anyagi szempontból például konkrétan nem éri meg nekem. Azért viszont megérné, hogyha 20 év múlva ha visszagondolok erre az időszakra, akkor büszkeséggel töltsön el.

2-es: Semmi olyan, ami nagyon hasznos lehetne a seregben: közgazdaságtan-marketing

2022. okt. 14. 15:28
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

Irány egy toborzóiroda! Mindent el fognak mondani. Gyúrj rá az erőnlétire, mert diploma ide vagy oda, de azt meg kell tudnod ugrani (esetleg ha orvos vagy akkor talán félre néz kicsit az erőnlétit végző, de ott sem annyira hogy teljes hycomatként átmenj).

Lövészként tényleg nem kell közgazdaságtan végzettség, de a sereg találni fog megfelelő helyet nyugi. Ha tudsz angolul az pláne nagyon jó pont!

2022. okt. 14. 16:52
 5/12 anonim ***** válasza:
33%
Felsőfokú képzettséggel automatikusan tiszti rendfokozattal kezdhetsz, ha a befogadáshoz szükséges tanfolyamokat végig csinálod és eredményesen adsz számot az ismereteidből. A tiszti rendfokozattal azonban a nyakadba veszel egyúttal egy "tanulási spirált" is, mivel egy beosztásban nem szolgálhat senki az idők végezetéig, - maximum akkor, ha speciális előmenetelre adódik lehetősége. Ebben az esetben viszont négy évente fogják piszkálni az "oldalra lépéssel", - ami azt jelenti "zippelve", hogy "csöbörből köcsögbe"! Az előrelépés megüresedett helyek megpályázásával, éves értékelés felhasználásával és a megpályázott beosztáshoz szükséges tanulmányok sikeres elvégzésével lehetséges, - ami azt jelenti, hogy lényegében folyamatosan tanulnia kell annak, aki tiszti beosztást tölt be. A végjátékban azok maradnak a csúcson, akik nem hullottak ki a rengeteg tanulás és rugalmas beosztás váltások erdejéből, - nem egy altiszt, tiszt, tiszthelyettes van, aki olyan szinten tanult, intelligens, hogy ha az kellene a pályán maradáshoz, képes lenne két hét alatt szóról-szóra megtanulni akár a Bibliát is (és akár számot adni is képes lenne erről). A szolgálati szabályzatokat, törvényeket jelentős hányaduk tudja bekezdésre pontosan, - tehát azok már tényleg nem "hülye gyerekek"!
2022. okt. 14. 17:10
 6/12 anonim ***** válasza:
47%

5-ös hozzászóláshoz javítás: A tiszthelyettes szót le kell cserélni főtisztre, - véletlenül elírtam, amiért elnézést kérek!

" - nem egy altiszt, tiszt, főtiszt van, "

2022. okt. 14. 17:13
 7/12 A kérdező kommentje:

4-es: Az erőnlétire már egy ideje készülök. Ha végül nem jelentkezem sem bánom meg. A dilemmám valójában az, hogy megéri feladni a stabil életemet, megbecsülnek a munkahelyemen, stb. és cserébe ki tudja mi vár rám, de sejtem, hogy nem az, ami most van. Ezt meg a toborzóirodában úgysem fogják elmondani őszintén, hogy "nézd, szopás az egész", ezért akartam valakivel beszélni erről nyíltan. Nyilván én kell tudjam eldönteni, hogy megéri-e nekem.

Ja, anyanyelvi szinten beszélek angolul és románul.

2022. okt. 14. 17:37
 8/12 anonim ***** válasza:
100%

Amit még érdemes tudni, hogy amennyiben nem tudod kezelni a függelmi viszonyokat, abban az esetben semmi szín alatt nem ajánlom számodra ezt az életformát. A függelmi viszonyok a parancsuralmi rendszer működőképességének fenntartását szolgálják. Vannak feljebbvalók, akik magasabb rendfokozattal rendelkeznek és vannak elöljárók, amelyek magasabb beosztással bírnak, mint mások. Vannak, akik parancsokat hajtanak végre és a parancsok végrehajtásának részeként maguk is parancsokat adnak másoknak. Egy ilyen közegben nem az a döntő, hogy ki az intelligensebb, tanultabb, "mívesebb beszédű", hanem az, hogy ki, kinek az elöljárója. Az elöljáró által adott parancsnak olyannak kell lennie, amely végrehajtható, amely végrehajtásának feltételei rendelkezésre állnak és amelynek végrehajtói rendelkeznek azzal a képzettséggel, hogy a képességeik alapján végre is tudják hajtani a parancsot. Népellenes parancsot köteles megtagadni a katona, de minden egyéb parancs végrehajtását illetően feltétlen engedelmesség elvárt. Nem lehet és nincs is idő "megmagyarázni" semmit, - végre kell hajtani a legrövidebb időn belül a legjobb képességek szerint!

Ha ezt nem tudod helyén kezelni, akkor erősen javaslom, hogy felejtsd el már most a katonai pályát!

2022. okt. 14. 17:51
 9/12 A kérdező kommentje:
8-as: A katonaságnál nem is számítottam arra, hogy megkérdezik majd a vélményem. :)
2022. okt. 14. 20:28
 10/12 anonim ***** válasza:
47%
Azért intellektuális szempontból elég nagy visszalépés lenne számodra lealacsonyodni egybites katonák szintjére, akik az "Igen, uram!"-nál többre nem képesek. Tényleg azért tanultál, hogy egy idegbeteg ordítozzon veled és osztogasson parancsokat? Becsüld többre magad és használd az agyad.
2022. okt. 17. 22:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!