Bidenék hogyan tudnák elkerülni az orosz tömegpusztító fegyverek bevetését, nukleáris eszkalációt és kiutat találni a háborúból? Lesz majd valami megoldás a konfliktusra?
Most már Amerikában is látják, hogy az ukrajnai válság komoly veszélyt jelent, a kubai válság óta nem volt ilyen feszült a hidegháború és küszöbön állhat a nagyhatalmak közti nyílt összecsapás, akár nukleáris eszkaláció.
1962-ben Amerika és a Szovjetunió is hajlandó volt visszavonni a fegyveres erőit, lemondani a háborúról, jó lenne ha most is meg tudnának egyezni valamiben, kérdés, hogy hogyan.
Az Amerikai Egyesült Államok elnöke hozzátette:
Kennedy és a kubai rakétaválság óta nem álltunk szemben az Armageddon lehetőségével.
Az 1962-es kubai rakétaválságban a John F. Kennedy elnök vezette Egyesült Államok és a Nyikita Hruscsov vezette Szovjetunió közel került a nukleáris fegyverek bevetéséhez a Kubában lévő szovjet rakéták miatt.
Putyin nem viccel, amikor taktikai atomfegyverek, biológiai vagy vegyi fegyverek lehetséges bevetéséről beszél, mert a hadserege - mondhatni - jelentősen alulteljesít
- figyelmeztetett Biden.
Nem hiszem, hogy létezik olyan, hogy könnyedén be lehet vetni egy taktikai nukleáris fegyvert, és a végén nem jön el az Armageddon
- vélekedett az amerikai elnök.
Biden elmondta, hogy ő és amerikai tisztviselők keresik a diplomáciai kiutat.
Próbálunk Putyinnak kiutat találni, hogy olyan helyzetbe kerüljön, amely nem jár jelentős arcvesztéssel, és a hatalmának elvesztésével Oroszországban
- avatta be a jelenlévőket Biden.
És mondd csak, 40 évig rettegtél csak egyetlen egyszer is háborútól? Olyan igazitól, nem a hidegháborútól. Olyantól, aminek most k...va nagy realitása van?
"Próbálunk Putyinnak kiutat találni, hogy olyan helyzetbe kerüljön, amely nem jár jelentős arcvesztéssel,"
Akkor Zelenszkij önjáró ezek szerint. Az usa úúúúgy keresi a megoldást, de zselé mindig másképpen cselekszik. Ugyan már, az usa hergeli a hülye zenebohócot.
Putyin azert szeretne atomfegyvert bevetni - akar lakatlan helyen is, hogy ezzel bevonja a konfliktusba a NATO-t. A NATO ugyanis valaszcsapasra kenyszerul hagyomanyoa eszkozokkel; az orosz hadsereg helentos veszteseget okozva.
Viszont ez mar azt jelenti, hivy Putyin nem Ukrajnaval, hanem a NATO-val all szemben, es az eddigi ukrajnai fiaskok hirtelen semmive valnak.
A NATO es Oroszorszag gyorsan targyaloasztalhoz ulnek es elkerulve a tovabbi eszkalaciot beket kotnek az ukranok feje folott. Ami azt is jelenti, hogy figyelmen kivul hagyjak az ukran ugenyeket a beke erdekeben. Ez oedig azt okozza, hogy a NATO siman rabolint az oroszok ukrainai koveteleseire, azaz pl a 4 megye annektalasara.
Es ezzel Putyin nyert is.
"És mondd csak, 40 évig rettegtél csak egyetlen egyszer is háborútól? Olyan igazitól, nem a hidegháborútól. Olyantól, aminek most k...va nagy realitása van?"
Nem tudom te hány éves vagy, de az 50-80as években állandó volt az atomháború veszélye. Egymásra voltak irányozva a rakéták, gyakorlatilag bármelyik pillanatban láthattad kinyílni a gombafelhőket. Mindkét félnek a léte múlt azon hogy időben reagáljon. Legalább két olyan alkalom volt hogy az előrejelző rendszer hibája miatt csak az ügyeletes tiszt józan eszén múlott hogy most itt pötyöghetek a számítógépen. Most Oroszország területi épségét senki sem veszélyezteti, egyedül egy őrült diktátor hiúsága az, ami atomháborút robbanthat ki.
80-as években voltam középiskolás.
Persze, érezni lehetett "a levegőben" egy állandó nyomott hangulatot, (persze nekünk USA volt a mumus nyilván, hogy én mennyire utáltam a Carter elnököt, te jó ég.)
De én most jobban be vagyok tojva, mint akkor, mert akkor közvetlenül (én legalábbis kamasz és fiatal-felnőtt koromban) nem éreztem ennyire melegnek a helyzetet, mint most.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!