Eszkalálódni fog szerintetek a következő hetekben, hónapokban az ukrajnai háború Putyin mozgósítási rendelete miatt?
Aki sejteni akarja a háború sorsát, az tanulmányozza a vietnami, esetleg a koreai háborút, ez annak a fordítottja. A koreai háborúban sikerült megosztani az országot, vietnami nyolc évig tartott, és semmi sem sikerült.
A fegyverzett fölény sokszor nem sokat ér. Vagy ez, vagy az. Ideális esetben olyan lenne mint a Jugoszláv háború csak akkor a világ, a nyugat is egyöntetűen a különválást éljenezte, most az ellenkezőjét teszi.
Annyira azért nem hasonlítanak ezek a háborúk. Még felhozhatnánk az amerikai polgárháborút, vagy az amerikai függetlenségi háborút. Mindegyikkel van egy kis hasonlóság, de inkább teljesen más. A megosztottság Ukrajnában is megvan, de ez nem politikai, hanem inkább gazdasági. Van egy gazdag nyugati országrész és egy szegény keleti. A szegényt értsd úgy, hogy emberek haltak éhen. Ebben is volt konfliktus, de nem emiatt tört ki a háború.
A háborúnak a megosztottsághoz szerintem semmi köze. Vagyis lehet, hogy van, hiszen a szegény oldalon nagyrészt oroszok éltek. Ukrajna népességének nagyjából fele orosz és ők a keleti részen élnek.
Egy barátom járt ki rendszeresen Ukrajnába, lényegében oda csajozott be. Azt is komolyan fontolgatta, hogy kiköltözik. Nagy tervei voltak, szállodát akart venni Odesszában, meg hasonlók. Ukrajnában magyarként császár vagy. Akkor nagyon barátságosak voltak az ukránok, sőt én jóval régebben voltam, de szintén azt tapasztaltam, hogy az idegeneket nagyon szívesen látják. Most meg utálnak mindenkit, aki nem ukrán, sőt aki átjön Magyarországra, sokszor még az se tudja letagadni ezt a mentalitást. Hogy ez mikor változott így meg, nem tudom, de a jelenlegi kormány olyan, mintha nálunk a bőrfejűek kerültek volna hatalomra. Totális káosz, utálnak minden külföldit.
Bár Putyint ez biztosan mind zavarja, mégis sokkal inkább csak kihasználja a helyzetet, hogy megerősítse stratégiai pozícióját. A Krím egyértelműen kell neki, hiszen ott a Fekete tengeri flotta. A Donbasz pedig a hátország. ahonnan energiát és nyersanyagot szerezhet. Mivel nagyrészt oroszok lakják, így nagyobb eséllyel tudja elfoglalni. Ez a része szerintem nem jött be, mert az ukránok sokkal jobban félnek a saját kormányuktól, mint az oroszoktól, de majd alakul. Szerintem a donbaszi ukránok sorsa jelentősen javulna, így szurkolok Putyinnak.
Azt viszont látni kell, hogy a sereg fenntartása sokba kerül. Ezért is nem küldött Putyin több katonát. Úgy gondolta, hogy szövetségesekre fog találni, akik majd segítik. Mindegy, a magas fenntartási költségek miatt nem valószínű, hogy Putyin több katonát küld. Azokat élelmezni kell, fegyvert kell ellátni, az ellátmányt oda kell szállítani, és még a szállítási útvonalat is védenie kell. Ezért sem küld sorkatonákat, mert a harci potenciáljuk csekély, a költségük viszont ugyanaz, mint a harcedzett veteránoknak, akik rengeteg háborút megnyertek már.
Háború sokféle lehet. Törökország és Görögország a mai napig háborút folytat Cipruson. Igaz, nem lőnek egymásra, meg turisták is látogatják a szigetet, de nem kötöttek békét. Ugyanez Ukrajnában is bekövetkezhet. A háború akár örökké is tarthat.
Kedves Meton!
Előfizetsz a Pravdára, vagy csak simán a moszkvai tv adást nézed rendszeresen?!
Egyik sem, csak a youtube-on figyelem a történéseket és megfejtem a kirakóst. Putyin még soha nem veszített, az ő kezében vannak a nyerő lapok, tehát esélye sincs elbukni. Gondold végig. Az erőforrások az ő kezében vannak. Ha elzárja az olajat, akkor a világ elpusztul, megfojtja. Még az USA se élné túl. Mariupol-t megszerezte, így a vas is az ő kezébe került. Nála van minden alapanyag, ami a modern civilizációnkhoz szükséges.
A vicc az, hogy mi szándékosan kinyírjuk magunkat és ebben az USA is benne van. Egy olyan harctéren vagyunk, ahol úgy harcolunk, hogy öngyilkosok leszünk. Remélve, hogy Putyin megsajnál is visszavonul. Csak az időt kell húznia és ő marad az egyetlen, aki talpon marad. Harc nélkül.
Ami valóban történni fog, az az, hogy sorban állnak le majd az üzemek, nem lesz élelmiszer, üzemanyag, sem rendőrség, kórházak, szóval jó eséllyel jön az apokalipszis. Ezt nevezhetjük eszkalációnak és ezzel Putyin valóban nem tud mit kezdeni. De ezt mi magunknak csináljuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!