Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Ukrajna és Oroszország közötti...

Ukrajna és Oroszország közötti háború még jövő ilyenkorra is tartani fog?

Figyelt kérdés

2022. júl. 27. 10:13
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:

#10 értettem miről beszéltél, ezért is írtam hogy az más volt.

Nagyhatalmilag valóban gáz, hogy nem tudja lenyomni Ukrajnát, de nem nagyobb gáz mint az hogy bebuktak Afganisztánban vagy az amcsik "bebukták" Vietnámot és Afganisztánt. Az valóban ciki, hogy a szárazföldi hadviselésben, az alkalmazott technikában és taktikában nullára írták magukat - és több haditechnikát vesztettek eredmény nélkül, mint amennyi néhány ország hadserege - de eddig sem volt titok, hogy az orosz hadsereg a darabszámok miatt kemény dió nem a high-tech miatt.

Ha el is vesztik a saját területfoglaló háborújúkat lesz iparuk, alapanyaguk és gazdaságuk ugyanennyi vagy kétszer ennyi technika legyártására. Ha nem valami komcsi kretén kerül a dolog élére, hanem valami normális "szakember" akkor képesek lennének kevés high-techhel is ütőképes haderőt felállítani pár éven belül. Ezen felül a légierejük mondhatni sértetlen, és a nukleáris arzenáljuk is ott van - papíron.

Attól, hogy átmenetileg közröhely tárgya lesznek még nem vesztik el automatikus a nagyhatalmi státuszukat. A saját érdekszférájukban továbbra is ők lesznek a nagykutyák.

A diplomáciai súlyukat szerintem már elvesztették. Ha megnézed az elmúlt pár év történéseit, nemzetközi balhékat ahol nyíltan szemen köpték a nyugatot ( pl a Litvinyenko és a Szkripal eset utáni politikai szarkavarás), a - fellettébb eredményes - propagandaháborújuk, a nemzetközi szerződések és megállapodások nyílt felrúgása ( budapesti memorandum vagy épp a pár nappal ez előtti török megállapodás utáni rakétázás ) vagy épp az EU energiahordozóval történő zsarolása stb.. ezek után bárki elhiszik nekik bármit is? Van bámilyen hitele annak amit aláírnak,kijelentenek? Oroszország hitelességét már teljesen eljátszotta Putyin.

Az amerikai dominanciára az oroszok megpróbáltak kihívóként bejelentkezni, de minden próbálkozásuknál felsültek. Sem katonailag, sem gazdaságilag nincsenek olyan szinten, hogy a jelenkezésnél messzebbre jussanak. Kína az más eset, ott azért van high-tech, van gazdaság, van erőforrás dögivel..

Ukrajnában valóban az amcsik adják a legnagyobb ellensúlyt, de a helyzet ott ennél összetettebb. Van egy rakás európai ( főleg kelet-európai ) ország, akik nem akarnak még egyszer oroszokat sem a saját füldjükre sem a szomszédba és ezek szerepe is elég nagy. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbben szerintem azon lepődtek meg a világon, hogy az oroszok még mindig nem foglalták el Ukrajnát. Szerintem a nagyobb többség - köztük én is - arra számított , hogy Ukrajna legfeljebb néhány hét alatt elesik és nagyon nem lepődtünk volna meg ha ez meg is történt volna. Szerintem ez sem jelentett volna semmit a távolabbi országok vagy akár más kontinensek esetén, mert az oroszoknak egyszerűen nem volt olyan képességük, hogy "exportálják a hatalmukat". Míg az amerikaik a világ bármely pontját elérik pár órán belül az oroszok ilyet nem tudnak. Az amerikai légierő képes 10 órán belül bárhol csapástmérni a Földön, 1-2 hét alatt pedig komolyabb csapásmérő képességet tudnak bárhova elhajózni, mint amivel egy két kisebb középhatalom rendelkezik. Ilyen szempontból az oroszok hatalmi érdekérvényesítő képessége Dél-Amerikában vagy Afrikában gyakorlatilag eddig is 0 volt.

Szerintem külpolitikailag és katonailag egy atomhatalom számára nincs lejjebb annál, amit az oroszok már eddig is elértek.

Én nem nagyon hiszek a világháborús eszkalációban. Az amcsik és a többi NATO ország nyíltan és aktívan nem fog beavatkozni ( amúgy már rég kiverték volna az oroszokat Ukrajnából :D ), az oroszoknak jelenleg sem esélye sem kapacitása/ereje nincs hogy máshol belefogjon egy komolyabb,tovább terjedő háborúsdiba. Egy nukleáris csapásváltásnak sincs sok értelme csak azért mert pofáraestek Ukrajnában.

Nyilván kellemetlen a szitu, de ez benne van, le kell tudni nyelni. ezért is írtam az amerikai példát, ahol a cél és indíték megvolt de avége ugyanez lett.

2022. júl. 27. 19:49
 12/22 anonim ***** válasza:

"Szerintem a nagyobb többség - köztük én is - arra számított , hogy Ukrajna legfeljebb néhány hét alatt elesik és nagyon nem lepődtünk volna meg ha ez meg is történt volna"

Hát épp ez a lényeg, az egész világ erre számított.

Most az oroszok bizonyítási kényszerben vannak, és ezért aztán szerintem kizárt dolog, hogy kivonuljanak, mint az USA vietnam-ból. Akár még tömegpusztító fegyverek bevetése árán is győzni akarnak majd.

"Szerintem ez sem jelentett volna semmit a távolabbi országok vagy akár más kontinensek esetén, mert az oroszoknak egyszerűen nem volt olyan képességük, hogy "exportálják a hatalmukat"

+

"Míg az amerikaik a világ bármely pontját elérik pár órán belül az oroszok ilyet nem tudnak. Az amerikai légierő képes 10 órán belül bárhol csapástmérni a Földön, 1-2 hét alatt pedig komolyabb csapásmérő képességet tudnak bárhova elhajózni, mint amivel egy két kisebb középhatalom rendelkezik"

Na ezek a dolgok azok, amikben nem értünk egyet.

A képesség egy külön dolog, meg a hajlandóság is külön egy dolog.

Az ingadozó államok szemében mindkettőnek jelentősége van.

Vegyük pl. Grúziát. NATO békepartner, csatlakozási szándéka is van,volt egy elég hasonló háború, mint most az ukránoknál, bár ott a grúzok támadták meg dél-oszétiai szakadárokat.

Vagy Türkmenisztánt, ő is a NATO felé araszolgat.

Nekik pl. egyáltalán nem mindegy, hogy Ukrajnában hogyan alakulnak a dolgok.

Ha Putyin becsicskul és kivonul? Akkor tovább fűzhetik a szálaikat a nyugat felé, és távolodhatnak a ruszkiktól, mert az lesz számukra a következtetés, hogy az oroszok gyengék.

Ha Putyin mindent bevetve lenyomja Ukrajnát, az USA pedig nem szól bele érdemben, még akkor sem, ha tömegpusztító fegyvereket vet be Oroszország? Akkor az lesz számukra a következtetés, hogy az USA, hiába lenne képessége, de a hajlandósága egy bizonyos szinten túl már nincs, hogy megvédje a hozzá húzó országokat, az oroszok viszont ezzel szemben bármire hajlandóak, hogy elérjék a céljaikat, ergo nem éri meg nekik a nyugat felé húzni, szépen visszatáncolnak a semlegességhez.

És ezekkel a dolgokkal tisztában vannak az oroszok, és tisztában van az USA is.

2022. júl. 27. 21:49
 13/22 anonim ***** válasza:

"Most az oroszok bizonyítási kényszerben vannak"

Szerintem az akkor volt, amikor elindították a második hullámot a kudarcos első után.

"Vegyük pl. Grúziát. NATO békepartner, csatlakozási szándéka is van,volt egy elég hasonló háború, mint most az ukránoknál, bár ott a grúzok támadták meg dél-oszétiai szakadárokat.

Vagy Türkmenisztánt, ő is a NATO felé araszolgat."

Egyik esetében sem avatkozna be az Egyesült Államok, mindkét ország közvetlenül az orosz érdekszférában van, ráadásul Türkmenisztán nem gyenge diktatúra. Az EU határos Ukrajna is már erősen határeset,a Kaukázusba nem szállnának be,még akkor sem ha övék lehetne a brutális türkmén gázkészlet :D

Ahogy olvastam a csecsenföldi ellenálló csecsenek - nem a Kadirov klán tagjai - talán készülnek valamire, ha Oroszország meggyengül akkor talán Kazahsztánban is lehet valami változás, de Türkmenisztán és Grúzia az szerintem esélytelen.

"Ha Putyin mindent bevetve lenyomja Ukrajnát, az USA pedig nem szól bele érdemben, még akkor sem, ha tömegpusztító fegyvereket vet be Oroszország?"

Abba már az ENSZ bele fog és akkor a békefenntartók miatt fog elúszni az orosz terjeszkedési láz. Tömegpusztító fegyver bevetése után az ENSZ tuti meglépné a légtérzárat és a bevonulást.

2022. júl. 27. 22:55
 14/22 HakapiszikMatyi ***** válasza:
41%

Azt azért ne felejtsük el, hogy Oroszország "hivatalosan" nem üzent hadat Ukrajnának. Ez, jelenleg egy "Fegyveres konfliktus", amit pont letojnánk, ha nem a közelünkben folyna. Ugye? A Közel-Keleten, Afrikában Non-Stop ez megy, csak a migránsokon kívül mást nem érzékelünk.

Ez, most más!

Az oroszok hadüzenet után letarolnák Ukrajnát 1 hét alatt.

2022. júl. 28. 10:52
 15/22 anonim ***** válasza:
61%

"A Közel-Keleten, Afrikában Non-Stop ez megy, csak a migránsokon kívül mást nem érzékelünk."

Nem, nem megy ez non-stop, ott helyi kis lóf-szjóska országok darálják egymást, itt meg az egyik résztvevő egy nukleáris arzenállal felfegyvezett nagyhatalom.

2022. júl. 28. 11:27
 16/22 HakapiszikMatyi ***** válasza:

Kedves anonim ma 11:27! (Szép név.:))

Gondold ezt át, még egyszer.:)

2022. júl. 28. 11:36
 17/22 anonim ***** válasza:

16

Nincs mit átgondolni, mutass egy afrikai országot, amit területfoglalási céllal megtámadott egy nagyhatalom, és akkor majd lesz miről beszélnünk, addig meg csak az van, hogy okosat akartál mondani, de nem sikerült.

2022. júl. 28. 11:46
 18/22 anonim ***** válasza:
61%

"Az oroszok hadüzenet után letarolnák Ukrajnát 1 hét alatt."

Mivel? Lenne hírtelen 1 millió jól kiképzett és jól felszerelt katonájuk? Feltámadnának a halott VDV katonák? Hirtelen az összes logiszrikai problémájuk egy csapásra megjavulna? :)

2022. júl. 28. 12:30
 19/22 HakapiszikMatyi ***** válasza:

Kedves ma 11:46,

"...területfoglalási céllal "?

Nem értitek, ez a baj...:(

Szó nincs területfoglalásról!

2022. júl. 28. 12:34
 20/22 anonim ***** válasza:
0%

"Nem értitek, ez a baj...:(

Szó nincs területfoglalásról!"

Te valami elképesztően retardált f-sz lehetsz.

2022. júl. 28. 12:38
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!