Tilt az valamilyen katonai vagy akár civil törvényt ha ezredesi rangjelzesu katonai ruhában mászkálók az utcán miközben nincs ilyen rangom?
Szabálysértési törvény, jogosulatlan címhasználat.
Aki mások előtt
a) - a nemzeti felsőoktatásról szóló törvényben meghatározott cím kivételével - őt meg nem illető címet használ,
b) kitüntetést vagy egyenruhát jogosulatlanul visel,
c) a nemzeti felsőoktatásról szóló törvényben meghatározott szakképzettséget, tudományos fokozatot, címet vagy rövidítést szándékosan, megtévesztésre alkalmas módon jogosulatlanul használ,
d) a nemzeti felsőoktatásról szóló törvényben meghatározott szakképzettséggel, tudományos fokozattal, címmel vagy rövidítéssel összetéveszthető szakképzettséget, tudományos fokozatot, címet vagy rövidítést szándékosan, megtévesztésre alkalmas módon használ,
szabálysértést követ el.
(2) Aki közterületen, mások előtt
a) a rendvédelmi szervek, illetve a Magyar Honvédség rendszeresített egyenruháját, azonosításra szolgáló jelvényét, ezek megtévesztésre alkalmas utánzatát jogosulatlanul viseli, továbbá az e szervekre utaló feliratot, matricát ruháján vagy járművén jogosulatlanul feltüntet,
b) a vöröskereszt-mozgalomhoz tartozó vagy más humanitárius, illetve egészségügyi szervezetek jelvényeit jogosulatlanul használja, továbbá az e szervekre utaló feliratot, matricát ruháján vagy járművén jogosulatlanul feltüntet,
szabálysértést követ el.
(2a) * Aki a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény 80. § 17a. pontja szerinti, a Honvédséghez köthető megjelölést jogosulatlanul használ, szabálysértést követ el.
(3) *
Mindenki lexarja, kb olyan ez a törvény mint a közterületen tilos az életvitel szerű lakhatás,
Amúgy ilyen erővel minden terepmintás nadrágot, kabátot, polót stb hordót vihetnének el a rendőrök és a benzinkutak után a katonai ruházati boltok is tönkremennének.
Elvihetnék a kislányokat is akik nagyapa érdemrendjeivel a táskáján flangál.
Szóval van de mindenkit hidegen hagy, max akkor van belőle gáz ha nem csak abban jársz hanem azt állítod az is vagy.
Első körben az érdekel hogy ha egy túlbuzgó rendőr akar valamit tennie akkor van e jogalapja.
Amúgy nem visszaélés történik hanem poén. A cél mindössze annyi hogy egy-egy ismerős egy pillanatra ledöbben aki meglát így. De ténylegesen semmi "akció" nem valósulna meg és az ismerős rákérdezni akkor se azt mondanám hogy ezredes lettem hanem azt hogy vettem a piacon a ruhát, vagy valami ilyesmit. Tehát még az adott ember megtévesztése sem történe meg. Tényleg el hogyha mi történik valamilyen extrém esetben miatt rendőri intézkedés alá kerülök akkor mi van már nem mehetnek el semmilyen részlet mellette mellett sem hogy ezredesi ruha van rajtam. Vagy ha nem valósult meg semmi más csak a hordása akkor ilyen esetben is semmis?
Nem igazán értem, hogy miért jó az neked, hogy egy-egy ismerős "ledöbben".. de ha pusztán ennyi a cél, akkor transzvesztitának is öltözhetsz, a ledöbbenés garantált, és még szabályt sem sértesz.
Egyébként az alapeset az a szabálysértés, amit #1-ben írtam, ha nem valósul meg semmi más.
Azt azért még megemlíteném, hogy vészhelyzet van, ilyenkor extra jogszabályok is érvényben szoktak lenni, ezeknek is nézz utána.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!