Mit jelent, hogy aki nem katonai ruhában van, az azonnal főbelőhető?
Ukrajnában fegyvereket osztanak a civileknek. Erre az alábbi videóban Boros Imre közgazdász azt mondja, hogy "a hadijog szerint aki nem katonai ruhában van, nem a hadsereghez tartozik, az azonnal főbelőhető, ez a gyakorlat". Mit jelent ez?
Szerintem az egyenruhás katonát is azonnal lelőheti az ellenség. A felfegyverzett civilt is katonának fogják tekinteni, tehát lelőhetik ugyanúgy. Nem értem, mi a különbség.
A genfi egyezményt jobb esetben betartják a háborúzó felek.
Az egyezmény a fogságba esett katonák jogait, azokkal szembeni bánásmódot szabályozza.
Felfegyverkezett civileket nem védi a genfi egyezmény, és civil ruhába öltözött katonákra sem érvényes.
A katonai ruhán mindig van valami jelzés, amiről beazonosítható a katona, míg a civileknél nincs ilyesmi. A civil ruhában lévő lehet egy civil, de lehet civilruhás katona, esetleg kém, így nem kockáztathatnak senkivel.
Olyan ez, mint az a szabály, hogy „nem üthetsz meg szemüvegest”. Ha ez a szabály érvényes lenne a háborúra is, akkor mindenki szemüveget hordana.
Persze, a katonákat is kivégezhetik, csak azzal nemzetközi jogot sértenek.
Aki nem tartozik a hadsereghez, azt nem illeti meg ez a jog.
A Genfi Egyezmény 1977/I. és II. kiegészítése itt van, ha valakit érdekel: [link]
A civilekre vonatkozó kiegészítést, hogy ugyanazon jogok illetik meg őket, nem találtam meg benne. Ha valakinek van kedve, írja meg, melyik § az.
Köszönöm a válaszokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!