Régebben kötelező volt katonának elmenni aki nem ment el azzal mit csináltak?
A Kádár-korszakban sem lőtték le, aki megtagadta a katonai szolgálatot, már a bevonulás előtt, de jobb esetben humanitárius munkára kötelezték, rosszabb esetben börtönbe került.
Az eskütétel után számított katonaszökevénynek, ha nem tért vissza a megadott időre a laktanyába.
Cigányok olyan bolond módon úszták meg a sorkatonaságot, hogy az idő tájt született a gyerek, mikor neki kellett volna bevonulni, dörzsölt kukik voltak akkor is. Ezt többektől hallottam, akikkel kapcsolatban álltam melóból kifolyólag.
Volt akit a tanulás, végzettsége, munkája mentett meg ez alól, és utána jöttek az alkalmatlanok, ilyen-olyan címszó alatt.
A gyerek születése nem mentesített a katonaság alól, kapott a honvéd 3 nap szabadságot, a sorkatonaságot nem úszta meg.
Az válóban létezett (nem tudom pontosan mikor vezették be), hogy 3 gyerek esetén mentesült az illető a sorkatonai szolgálat alól, de a 3 gyereknek egy anyától kellett születni, aki ráadásul a felesége is.
Akkoriban 18-20 éveseknek már mentek a behívók, még a cigányoknál sem jelentett tömeges kibúvót, bár azon lehetne vitázni, hogy mi volt jobb: ha ott volt a laktanyában, vagy ha felmentést kapott.
Egyetemistáknál, főiskolásoknál volt olyan, hogy a tanulmányok megkezdése előtt letudta a szolgálatot, az "előfelvételis" úgy megúszhatott néhány hónapot, vagy csak a diploma után vonult be.
Utóbbi esetben már többnyire nem honvédként kezdett, végzett orvosok pl (tartalékos)hadnagyként, de olyan is megtörtént, hogy betegség, baleset miatt 24-26 évesen hívták be az illetőt... mekkora élmény lehetett a 19 éves őrvezető utasításaira ugrálni (ez nem általános jelenség volt, de nem is volt rendkívül ritka, pl otthagyta a főiskolát, s néhány év múlva meglepődött a behívón)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!