Oroszország miért olyan nagy? Sikerülhet lekicsinyíteni vagy feldarabolni?
Területre közel akkora, mint Kína és az USA együttvéve.
Népességre viszont kisebb, mint Banglades.
Most akarok kiköltözni, már tanulom az orosz nyelvet, meg a kínait is.
Sajnálom azt az időszakot, mikor angolul tanultam, ha tudtam volna hogy pár év és az usa bukja a világ vezető szerepét, már akkor oroszul tanultam volna.
Egy csomó nagy ország esett már szét darabokra vagy szűnt meg teljesen, nem csak Ausztria-Magyarország.
A történelem ebből a szempontból nem ért véget, manapság is változnak az országok, határok, befolyási övezetek, csak lassabban, kevésbé, mint a XIX. században, XX. század elején.
"Egy csomó agyament azon agonizál - itt is, - hogy szerinte mekkora igazságtalanság volt a Trianoni Békeszerződés."
Az volt. Igazságis akkor lett volna, ha kiírtak volna népszavazást. Ha úgy is ennyien el akartak volna szakadni, akkor ma nem lenne ennyire fájdalmas. De nem erről volt szó.
Hogy az akkori szlovák delegáció vezetőjét idézzem:
"Csehszlovákia és a népszavazás közül kellett választani".
Egyértelműen földrajzi okai vannak.
Először is az, hogy nyugati határain nincsenek hegyek, vagy bármilyen akadályok, amik az ellenségektől védték volna őket. Így a fővárost jó távolra kellett tenni a határoktól. Így a határokat messze nyugatra kitolták.
A másik, hogy Szibéria nagy része teljességgel lakhatatlan. Ezt pedig könnyű elfoglalni. Csak azóta van értéke, amióta felfedezték az ásványvagyont.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!