Az Auschwitzi táborban mi okból volt zsidó zenekar,mi célt szolgált a haláltáborban?
Nemrég láttam egy cikket amiben egy holokuszt tulelo azt mondja hogy úgy élte túl a tábort hogy csatlakozott a zsidókból álló női zenekarhoz mint harmónikás.
Aki járatos a témában az elmagyarázná hogy mi is volt ez a zenekar?
A németek miért szervezték meg ezt a zenekart?
Csak kíváncsi lettem,mert ilyet még nem hallottam.
Én is olvastam olyat, hogy színielőadást is tartottak a foglyok az őröknek. És aki fellépett, jól játszott, az kapott "jutalomfalatot" (de csúnyán hangzik, ma kutyának adnak ilyet!), és ez adott esetben a túlélést jelenthette nekik.
De ismert, hogy egy kiváló magyar zsidó patológust a foglyok közül Mengele maga mellé vett, és egyenrangú partnerként, kollégaként kezelte. Az illető túl is élte a háborút, és később könyvet írt erről.
mert a láger személyzete szeretett mulatni.
a lágerbe meg vittek mindenféle szakmájú embereket és az érdekeseket kiválogatták.
de hasonlóról készült egy elég megrázó film is.
a srác görög zsidó box európa bajnok volt.
a lágerben meg összefutott egy ss katonával, akivel volt meccse és az felismerte.
és mivel a német katonák szeretnek bulizni, piázni, fogadni, ezért berakta a bajnokot a lágerboxba és veretlen bajnokként túl is élte a poklot.
tehát a katonák összejöttek egy teremben, ahol fel volt állítva 1 ring, körülötte asztalok.
és akkor ment a bunyó közben meg piáztak a tevedékek.
Ne feledd, hogy Auschwitz fő célja - legalábbis kezdetben - az volt, hogy szállást biztosítson a közelbe odatelepült német hadiipari üzemekben dolgozó kényszermunkásoknak. A németek igyekeztek ezekben viszonylag elfogadható életkörülményeket teremteni, ebbe belefértek ilyen dolgok is. Volt orvosi ellátás is.
"Monowitzot eredetileg az IG Farben társaság, Buna-Werk gyárának otthont adó munkatáborként alapították, mely a gyárban dolgozó foglyok lakhelyeként is szolgált. Monowitz így a legnagyobb, Auschwitzban üzemelő munkatáborrá vált. A monowitzi foglyok általában szintetikus gumit és folyékony üzemanyagot készítettek a Buna Werke gyárban."
Kérdező, ezt szerezd meg:
A németek túl civilizáltak voltak, a komcsikkal ellentétben.
Az nem igaz, hogy a zsidók pénze kellett nekik, a szegényeket is megölték, sőt sok gazdag megúszta, elég lett volna a pénzüket elvenni. Csak nem tetszett nekik pár dolog, pl. hogy kik a kommunisták általában, kik a németellenesek a kultúrában, kik az uzsorások, még LMBTQ is volt.
Néha, ünnepnapokon volt némi csinnadratta, vagy karácsonykor elhúzatták velük a Stille nachtot, de nemegyszer a gázkamrákra váró transzport megnyugtatására valcert játszottak nekik, ahogy volt díszletnek tábori konyha felállítva, ez is olyan megnyugtató háttér volt, mind a zuhanyrózsák a gázkamrában, ne legyen fennakadás, a kivégzésre várók nyugton legyenek, ne gyanítsanak semmit.
Akkor minden simán megy.
Milyen haláltáborban?
Egyébként a zenekaron kívül volt úszómedence, focicsapat és -pálya, mozi és kórház is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!