Egy német páncélgránátos hadosztály milyen erőkből állt a második világháborúban?
Erre konkrétan nehezen kapsz választ. A hadosztályok szervezete, létszáma aháború folyamán a harchelyzetnek illetve a lehetőségeknek megfelelően változott.
Ami általános:
volt egy hadosztáálytörzs
két páncélgránátos ezred
egy tüzérezred
több önálló zázslóalj/osztály:felderítő-, páncélvadász-, utász-, légvédelmi,- híradó-, karbantartó-, stb. osztályok.
Ahogy az előző írta.
Annyit még hozzátennék, hogy a Páncélgránátos hadosztályok papíron először motorizált, később mechanizált gyalogságnak számítottak. Amit az előző válaszoló kihagyott az általános felépítésből, az az egy páncéloszászlóalj.
A valóságban egyik páncélgránátos hadosztályt sem sikerült 100%-ban motorizálni, mechanizálni meg főképp nem. Általában a 6 gyalogos zászlóaljból csupán egy volt mechanizált, a többi csupán motorizált. Míg a harctéri egységek nagyrészt valóban motorizáltak voltak, a tábori és egyéb támogató egységek nagyrészt állati erő használatára szorultak. További probléma a páncéloszászlóalj felszerelése volt, mivel a németek számára a háború során soha nem állt készen elegendő páncélos, ezért a páncélgránátos hadosztályok páncéloszászlóaljai gyakran csupán önjáró lövegekkel voltak felszerelve. A tüzérség papíron önjáró volt, a valóságban gyakran csupán motorizált.
"Amit az előző válaszoló kihagyott az általános felépítésből, az az egy páncéloszászlóalj."
Ettől sokkal több mindent kihagytam. Azért írtam, a zászlóaljak felsorolásánál, hogy "stb".
Mellesleg nem soroltam fel azt a sok önálló századot és üteget sem amelyek szerepeltek a kötelékben.
Igen, jól látod.
A szakcsapatok pedig valóban a szakfeladataikat látták el.
A "motorizált" kifejezést úgy kell értelmezni, hogy ahelyett, hogy kigyalogoltak volna a frontra, teherautókkal közlekedtek. A féllánctalpasok is inkább csak a teherautókat helyettesítették, éles csatában csak nagyon ritkán vettek részt. Ezek általánosságban csupán a csapatok fuvarozására voltak alkalmasak, még nem voltak képesek felvenni a modern APC-k és IFV-k szerepköreit, habár eredetileg ez lett volna a feladatuk. A motoros egységek szinte kizárólag felderítő feladatokat végeztek.
3:-as a páncéloszászlóaljat csupán azért emeltem ki, mert az egy eléggé jelentős része volt a páncélgránátosok harctéri csapatainak :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!